maanantai 13. huhtikuuta 2015

Voiko blogiasi lukea mobiililaitteella?


Jos olet käyttänyt Google Analyticsia, olet ehkä huomannut, että monet lukijat käyttävät mobiililaitteita sivustollasi vierailemiseen. Parin viikon päästä on entistä tärkeämpää, että blogiasi voi lukea älypuhelimella. Blogisi pitää soveltua mobiililaitteille 21. huhtikuuta 2015 mennessä, jotta se ei putoa halutuloksissa. Silloin Google muuttaa algoritmejaan eli vaihtaa niitä periaatteita, jotka määräävät, missä järjestyksessä sivut näkyvät hakutuloksissa.

Google ottaa monia eri asioita huomioon päättäessään, missä järjestyksessä se näyttää sivustot hakutuloksissa. Ensimmäisinä näytetään sellaiset sivustot, joilta Google ajattelee hakijan löytävän vastauksen kysymykseensä. Sivuston pitää olla hyödyllinen, laadukas ja hyvin toimiva. Nyt kriteeriksi otetaan myös, että sivustoa pitää voida lukea älypuhelimella tai tabletilla.

Miten voi selvittää, soveltuuko oma blogi mobiililaitteille?


1. Helpoin tapa on tehdä Googlen mobiililaitesoveltuvuustesti. Sinun tarvitsee vain antaa blogisi osoite ja testi kertoo, soveltuuko blogisi mobiililaitteille. Lisäksi testi näyttää, miltä blogisi näyttää älypuhelimen ruudulta katsottuna.
2. Kokeile, miltä blogisi eri sivut näyttävät älypuhelimella katsottuna. Tee lista kaikista niistä asioista, jotka pitäisi mielestäsi korjata. Onko esimerkiksi kirjasinkoko liian pieni? Jos itselläsi ei ole käytössä älypuhelinta, voit kokeilla käyttää MobileTest.me-simulaattoria. Sivustolla voit testata, miltä blogisi näyttää eri älypuhelimien näytöillä.
3. Käy Googlen Verkkovastaavan työkaluissa. Mobiilikäyttö-kohdasta löydät listan asioista, jotka voit korjata, jotta sivustosi soveltuisi entistä paremmin mobiililaitteille. Vaikka olisit läpäissyt Googlen mobiiililaitesoveltuvuustestin, blogissasi saattaa silti olla jotain fiksattavaa.

4. Mene Googlen sivulle mobiililaitteellasi ja hae blogisi. Hakutuloksissa blogin osoitteen vieressä pitäisi lukea harmaalla "Mobile-friendly".Mitä tehdä, jos blogi ei sovellu mobiililaitteille?


1. Jos käytät bloggeria, hyvä ensiapukeino on ottaa käyttöön mobiilimalli. Mene vasemmasta sivupalkista kohtaan "Malli" ja klikkaa mobiililaitteen kuvan alla olevaa painiketta. Tarkista, että mobiililaitemalli on käytössä ja valitse haluamasi ulkoasuteema.


2. WordPressin käyttäjät voivat ladata WPtouch-liitännäisen. Se muuttaa blogin automaattisesti älypuhelimen näytölle sopivaksi. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos ei itse osaa muokata blogia mobiililaitteille sopivaksi. WPtouchin avulla voi myös muokata mobiilimallin ulkoasun mieleisekseen ilman, että blogin koodia tarvitsee itse muokata ollenkaan.

3. Jos ostat blogiisi valmiin ulkoasumallin, muista tarkistaa, että se soveltuu myös mobiililaitteille.

4. Käytännön vinkkejä:

 • Tee blogin ulkoasusta mahdollisimman yksinkertainen.
 • Älä käytä blogissasi erikoisfontteja. Mobiililaitteella voi kestää monta sekuntia ladata fonttitiedosto.
 • Säädä blogin leveys mahdollisimman kapeaksi. Blogin luettavuus ei saa kuitenkaan kärsiä.


8 kommenttia:

 1. Hei! Osaatko neuvoa missä tuolla verkkovastaavan työkaluissa on se mobiilikäyttö kohta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etusivulla pitää klikata blogin nimeä ja sen jälkeen valita vasemmasta hallintapaneelista kohta "Hakuliikenne". Listan alimpana on kohta "Mobiilikäyttö". Blogi pitää siis olla lisättynä sivustolle, jotta sen tietoja voi tarkastella.

   Poista
 2. Blogikonsultilta saa aivan parhaat ohjeet. Muuten en kyllä olisi osannut yhtään mitään. Kiitos! Tämäkin ohje tuli taas tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Tosi mukava kuulla, että ohjeistani on ollut sinulle apua.

   Poista
 3. Olen kirjoittanut sinulle kommentteja aiemminkin, mutta vielä kerran totean: Aivan mahtava blogi! Tästä on ollut todella paljon minulle hyötyä! Onko ok, jos suosittelen tätä blogia omassa blogissani?

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitos paljon hyödyllisistä vinkeistä! Olisin kysynyt mikä avuksi, kun mobiililaite näyttää näkymän, jossa blogitekstien otsikot ja tekstin alut ovat allekkain. Haluaisin, että pääsivun avatessa aukeaa viimeisin blogiteksti kokonaisuudessaan. Tietokoneella aukeaa koko teksti. Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
 5. Hei, miten ihmeessä saan mobiiliversioon näkymään loppuun oman kuvan ja kuvatekstin eli tietoja minusta?

  VastaaPoista