tiistai 19. elokuuta 2014

YouTube-videoilla tienaaminen


Hanki lisätienestiä YouTube-videoilla


YouTube-videot ovat loistava tapa tienata lisätuloja päivätyön ohessa. Voit hyödyntää harrastuksissa ja työelämässä hankkimiasi taitoja auttaaksesi ja viihdyttääksesi muita ihmisiä.

YouTubeen videoita tehdessä kannattaa tiedostaa palvelussa toimivien eri osapuolten tarpeet:

 • Videon katsoja haluaa katsoa mahdollisimman viihdyttäviä tai tarpeellista tietoa tarjoavia videoita. 
 • Videon tekijä eli sinä itse haluat luoda mahdollisimman laadukasta sisältöä, joka kiinnostaa mahdollisimman monia katsojia. Suuret katsojamäärät tarkoittavat suuria tuloja.
 • Mainostajat haluavat, että heidän mainoksiaan näytetään sellaisten videoiden yhteydessä, jotka parhaiten vastaavat tuotteen kohderyhmää. Mainostajat ovat valmiita maksamaan sinulle siitä, että mainostat tuotteita ja palveluita kohdennetulle yleisölle.
Mieti millaiset aiheet kiinnostavat katsojia. Videon on oltava erilainen ja parempi kuin muut videot, jotta se saa katsojia. Pyri vastaamaan katsojien tarpeisiin ja antamaan heille laadukas palkinto siitä, että he käyttävät aikaansa videoidesi katsomiseen.

Hyviä videoaiheita ovat esimerkiksi erilaiset ajankohtaisaiheet, opetus- ja huumorivideot. Voit saada paljon katsojia, jos olet ensimmäinen, joka tekee videon jostakin tuoreesta aiheesta. Pidä aina silmät auki hyvien videoaiheiden varalta.


Millaisia videoita voi kaupallistaa?


Voidaksesi kaupallistaa videon, sinun täytyy itse omistaa kaikki videoon liittyvät oikeudet. Paras tapa on luoda video taustamusiikkeineen kaikkineen kokonaan itse. Jos käytät kolmannen osapuolen tuottamaa materiaalia videossasi, on sinun hankittava oikeudet sisällön käyttämiseen ja kaupallistamiseen YouTubessa.

Esimerkiksi vlogien, kotivideoiden ja tee-se-itse-videoiden kaupallistaminen on ongelmatonta. Cover-kappaleen kaupallistaminen onkin sitten jo mutkikkaampaa.

Lisätietoa videoiden kaupallistamisesta löytyy YouTuben omasta ohjeesta: Millaista sisältöä voin kaupallistaa?


Näin tienaat rahaa YouTube-videoilla:


1. Perusta oma YouTube-kanava. Luo omat Google-tunnukset, jos sinulla ei vielä ole sellaisia. Hyvä käyttäjänimi on lyhyt, persoonallinen ja helppo muistaa. Google-tunnuksilla voit kirjautua YouTubeen ja luoda oman kanavan vasemman sivupalkin kautta. Asetuksissa voit lisätä kanavaasi avainsanoja, jotta ihmiset löytävät kanavan helposti. Avainsanat kuvaavat videoiden sisältöä.
2. Lisää videoita YouTube-kanavalle. Lyhyt kesto ja korkea laatu ovat valttia YouTube-videoissa. Netin käyttäjät ovat kärsimättömiä ja haluavat nopeita vastauksia. Ihmiset katsovat mieluummin kolmen minuutin kuin puolen tunnin mittaisia videoita. Sisällöstä riippuen videot voivat tietysti olla pidempiäkin. Älä lannistu, vaikka et saisi ensimmäisille videoillesi monia katsojia. Tee seuraavista videoista parempia. Harjoittelemalla opit tekemään laadukkaita videoita, jotka saavat paljon katselijoita.

3. Tee videoista houkuttelevia. Kirjoita videoille puoleensavetäviä otsikoita. Ota vinkkejä suosituista videoista ja mieti, miten voisit hyödyntää samoja keinoja omissa videoissasi. Kuvaa videot laadukkaalla kameralla, opettele muokkaamaan videoita ja huolehdi hyvästä valaistuksesta. Muista liittää videoihin avainsanoja, jotka kuvaavat videoiden sisältöä.

4. Hanki videoille katsojia. Mitä enemmän katsojia videoilla on, sitä enemmän tienaat rahaa. Oikotietä suureen katsojamäärään ei valitettavasti ole. Perussääntönä voidaan kuitenkin pitää, että mitä parempia videot ovat, sitä enemmän ne saavat katsojia. Suosittele videoitasi sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi omalla Facebook-sivullasi ja blogissasi, jotta videot saavat näkyvyyttä. Lisää uusia videoita säännöllisesti, jotta katsojat jäävät koukkuun ja saat säännöllisiä tilaajia videoillesi. Muista, että vuorovaikutus katsojien kanssa on tärkeää. Vastaa kommentteihin ystävällisesti ja arvosta katsojien antamaa palautetta.

5. Lisää videoihin mainoksia. Ottamalla videoiden kaupallistamisen käyttöön annat YouTubelle luvan lisätä videoihin mainoksia. Tämä tapahtuu menemällä tilin asetuksissa "Kaupallistaminen"-kohtaan ja klikkaamalla "Ota käyttöön omassa tilissäni". YouTube valitsee näytettävät mainokset automaattisesti videon kuvauksen ja avainsanojen perusteella, jotta mainokset sopivat mahdollisimman hyvin videon sisältöön. Sinun tarvitsee vain valita mainosten sijainnit sekä mainostyypit, joita haluat näyttää videoissasi. YouTube tarjoaa monia erilaisia mainosmahdollisuuksia, kuten esimerkiksi mainosbannereita, läpikuultavia kuvamainoksia ja videomainoksia. Olet ehkä huomannut muiden tekemiä YouTube-videoita katsellessasi, että jotkut mainosvideot voi ohittaa viiden sekunnin päästä ja jotkut mainosvideot täytyy katsoa loppuun asti voidakseen siirtyä katsomaan varsinaista videota. Kannattaa valita tarkkaan, millaisia mainoksia haluaa videoiden yhteydessä näytettävän. Ei-ohitettavia mainosvideoita kannattaa käyttää vasta siinä vaiheessa, kun videoilla on jo paljon katsojia.

6. Tienaa maksullisella tuotesijoittelulla. YouTuben kumppanit voivat sisällyttää tuotesijoittelua videoihinsa. Tuotesijoittelusta on ilmoitettava YouTubelle valitsemalla aiheeseen liittyvä valintaruutu videon kaupallistamisasetuksia määrittäessä. YouTube ei välttämättä näytä mainoksia sellaisten videoiden yhteydessä, jotka sisältävät tuotesijoittelua, jotta mainokset eivät ole ristiriidassa keskenään. Tällöin vältetään tilanne, että samassa videossa mainostettaisiin kahta kilpailevaa tuotetta.

7. Liitä AdSense-tili YouTube-kanavaan. AdSense-tilin luominen on ilmaista. Käyttäjän on oltava täysi-ikäinen ja hänellä on oltava oma PayPal- tai pankkitili. Videoista saadut tulot maksetaan AdSense-tilille, kun tulot ylittävät paikallisen maksurajan. Rajat vaihtelevat raportointivaluutan mukaan. Euro-alueella YouTube suorittaa maksun, kun tuloja on kertynyt 70 euroa. 

8. Hyödynnä YouTube Analyticsin tarjoamia tietoja. YouTube Analyticsin avulla voit tarkastella, kuinka tehokkaasti kanavasi ja videosi tuottavat rahaa. Analytics tarjoaa erilaisia tietoja ja raportteja esimerkiksi näyttökerroista, kävijämääristä ja kohderyhmistä. Tietoja hyödyntämällä voit tehdä kanavastasi entistä paremman. Lue lisää YouTube Analyticsin käytöstä täältä.

9. Ilmoita tulot verottajalle. Tulojen ilmoittaminen verottajalle on omalla vastuullasi. Kaikki tulot on lain mukaan ilmoitettava, vaikka tulot olisivatkin vain muutaman euron luokkaa. Jos sinulla ei ole omaa yritystä tai toiminimeä, voit ilmoittaa tulot veroilmoituksen kohdassa ”1.4 Muut ansiotulot”. Kohdassa ”16 Lisätietoja” voit kertoa, että kyseessä on YouTubesta saadut mainostulot. Tällä samalla tavalla voit ilmoittaa myös esimerkiksi blogista saadut tulot. Jos alat saamaan YouTuben kautta mittavia tienestejä, voit harkita oman toiminimen perustamista toimintaa varten.


Kuinka paljon YouTube-videoilla voi tienata rahaa?


Tulomääristä liikkuu kaikenlaisia huhuja. Erään teorian mukaan tuhannesta katselukerrasta tienaa yhden euron ja miljoonasta katselukerrasta tuhat euroa. Jotkut taas väittävät, että tuhannesta katselukerrasta saa viisi euroa. Asia ei ole ihan näin yksinkertainen, vaikka arvioituja euromääriä voidaankin pitää suuntaa antavina.

Katselukertojen lisäksi tulon määrään vaikuttaa myös se, klikkaako katsoja mainosta ja kuinka pitkään hän katsoo mainosta. Joistakin mainoksista maksetaan katselukertojen ja joistakin klikkauskertojen perusteella. Maksun määrä per klikkaus tai katselukerta vaihtelee myös mainoksittain. Mainostajat ovat valmiita maksamaan paljon, jos heidän mainonta kohdistuu juuri oikeaan kohderyhmään. Näiden kaikkien seikkojen vuoksi tulojen arvioiminen on todella vaikeaa.

Vinkkejä tulojen maksimoimiseen


Rajaa kanavan aihe hyvin. Mitä rajatumpi aihe on, sitä helpommin YouTube voi kohdistaa mainoksia juuri sopivalle kohderyhmälle. Mitä kohdennetumpia mainokset ovat, sitä paremmin ne tuottavat. Pidä aina mielessäsi, millaisia ihmisiä varten teet videoita.

Valitse avainsanat tarkkaan. Mieti jo etukäteen, millaisia mainoksia videoihisi saatetaan mahdollisesti liittää. YouTube valitsee mainokset videon aihepiirin perusteella. Valitse sellainen aihe, joka on helppo kaupallistaa eli sen yhteydessä voi helposti mainostaa jotakin aiheeseen liittyvää tuotetta. Yritä keksiä sellaisia avainsanoja, joissa on hyvät ansaintamahdollisuudet.16 kommenttia:

 1. ihan hyviä juttuja tossa taidampa itekki tehä videoita

  VastaaPoista
 2. Mulla miljoona katselua tuottaisi 560€. Nyt 380 000 katselukertaa tuotti reilut 200€. Tilaajia vain alle 400, joten katsomisia tulee juurikin muualta.

  VastaaPoista
 3. tarviiko videoista maksaa mitää???

  VastaaPoista
 4. Voitteko auttaa mua ku en osaa yhdistää freedom youtube

  VastaaPoista
 5. Suomalainen Youtube Partner Network

  Tuota Youtube-videoita ja tienaa rahaa meillä Nordic Networkissa.

  Saat meiltä suomalaisen tuen.

  Saat kauttamme parhaat mainostajat kanavalle ja näin ollen tienaat parhaiten.

  Kysy lisää nordictubenetwork@gmail.com.

  Hakea Voi : http://dashboard.ritual.yt/network/NordicNetwork

  VastaaPoista
 6. https://support.google.com/adsense/answer/1709871?sourceid=aso&subid=ww-ww-et-asui&medium=link&rd=1
  Yllä olevassa sivussa lukee osoitteen vahvistaminen 10€, maksutavan ilmoittaminen 10€, tuleeko minun maksaa tuo määrä jotta saisin maksuni?

  VastaaPoista
 7. https://support.google.com/adsense/answer/1709871?sourceid=aso&subid=ww-ww-et-asui&medium=link&rd=1
  Yllä olevassa sivussa lukee osoitteeen vahvistaminen 10€ ja maksutavan ilmoittaminen 10€. Tuleeko minun maksaa tuo (20€) määrä jotta saisin tililtä tuottamani tuloni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse maksaa. Siinä vaiheessa, kun olet tienannut AdSense-tuloja 10 euroa, voit vahvistaa osoitteesi ja ilmoittaa maksutavan.

   Poista
 8. Ossaatko sanoa onko luvallista kaupallistaa koostevideoita (esim. vaikka ''the best moments of MacGyver'' tai ''people are awesome'' -tyyppisiä videoita) jos ne koostuvat lyhyistä klipeistä ja on itse editoinut videon?

  VastaaPoista
 9. Ossaatko sanoa onko luvallista kaupallistaa koostevideoita (esim. vaikka ''the best moments of MacGyver'' tai ''people are awesome'' -tyyppisiä videoita) jos ne koostuvat lyhyistä klipeistä ja on itse editoinut videon?

  VastaaPoista
 10. Sellaista mietin että missä vaiheessa näistä tuloista on ilmoitettava verottajalle? Minulla rahat vielä paypal tilillä.

  VastaaPoista
 11. Miten saan rahat Paypaliin

  VastaaPoista
 12. Jos on 13 vuotias, voiko youtubella tehdä rahaa?

  VastaaPoista
 13. Mites tuo tubettaminen, jos lähtömaa on tietenkin asetuksissa Suomi ja tubetat vain Thaimaassa? Onko siinä jotain ongelmaa?

  VastaaPoista