perjantai 7. elokuuta 2015

Mungolifen suosion salaisuus


Yksi Suomen suosituimmista blogeista


Tällä kertaa päätin ottaa käsittelyyn Anna Vanhasen kirjoittaman Mungolife-blogin, joka on yksi suosituimmista suomalaisista blogeista. En tiedä blogin aivan tarkkaa lukijamäärää, mutta ainakin pari vuotta sitten Anna kertoi viikoittaisia uniikkeja lukijoita olevan 60 000. Mungolife viettää tänään 7-vuotispäiväänsä, joten on sopiva hetki fiilistellä kyseistä blogia, katsoa taaksepäin ja pohtia, miksi blogista on tullut niin suosittu.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut saman tyyppisen postauksen Xenia’s Day –blogista, jonka pääset lukemaan täältä. Se on ollut yksi tämän blogin suosituimmista postauksista, joten ajattelin, että lukijoita saattaisi kiinnostaa lukea tällaisia kirjoituksia lisää. Vai kiinnostaako?


Miksi aloin seurata blogia?


Olen seurannut Mungolife-blogia aivan alusta alkaen. Muistaakseni etsin ohjeita työhaastattelua varten ja sillä tavoin löysin blogin. Alkuaikoina Anna nimittäin kirjoitti paljon erilaisia tutoriaaleja, oli kyseessä sitten korkokengillä kävely, kirppiksellä myyminen tai työhaastattelussa menestyminen. Siltä istumalta luin kaikki vanhat postaukset läpi ja olin vakuuttunut, että Annan höpinöitä kannattaa lukea jatkossakin. Se entinen Mungolife-blogi ei ole enää julkisesti kaikkien luettavissa, mutta uudemmassa blogissa Annan juttuja voi lukea loppuvuodesta 2010 lähtien.

Tätä postausta valmistellessa mietin syitä, miksi aloin alun perin seurata Mungolife-blogia. Muistan ainakin ihastelleeni sitä, kuinka aikaansaapa ja energinen Anna oli ja miten hyvin organisoidulta hänen elämänsä vaikutti. Hän kävi töissä, opiskeli, kirjoitti blogia, omisti koiran ja onnistui pitämään kaikki langat käsissään. Teksteistä huokui itsevarmuus, määrätietoisuus ja kunnianhimo. Lisäksi hän jakeli lukijoille vinkkejä, joiden avulla pystyi tekemään omasta elämästä antoisampaa. Blogin lukemisesta oli siis ihan konkreettista hyötyä.

Minua kiinnosti myös seurata Annan kulutuskeskeistä elämäntapaa. Vuonna 2008 kulutuskulttuuri oli Suomessa melko erilaista tähän päivään verrattuna. Monen sadan euron laukkuja ostelevia katsottiin kieroon ja yleinen asenne oli, että kunnon suomalainen sijoittaa rahansa asuntoon ja autoon. Anna sen sijaan käytti jo silloin useita satoja euroja kuukaudessa ulkonäköönsä, mikä herätti ihmetystä ja hänen elämäntyylinsä poiki muun muassa monia lehtijuttuja.

Mungolife tarjosi estetiikan temmellyskentän niille, jotka olivat kyllästyneitä suomalaisten ahdasmieliseen käsitykseen rahankäytöstä ja kauneudesta. Anna viestitti, että on sallittua, jopa suotavaa, satsata omaan ulkonäköönsä. Mitä huolitellummalta ihminen näyttää, sitä pidemmälle hän pääsee. Nykyään tämä sama ajattelutapa toistuu monissa muotiblogeissa, mutta vielä seitsemän vuotta sitten se oli uutta ja ihmeellistä.


Suosion tekijät


Ahkera päivittäminen ja laadukas sisältö. Anna on näiden seitsemän vuoden aikana hionut bloggaustaidot huippuunsa ja antaa kaikkensa tuottaakseen laadukkaita postauksia blogiin. Hän ei ole pitänyt pitkiä bloggaustaukoja. Lomaa bloggaamisesta Anna toki pitää silloin tällöin, mutta hän ajastaa lomien ajaksi postauksia. On ihailtavaa, miten omistautunut Anna on blogilleen. Esimerkiksi Lontoossa asuessaan, kun ketään ei ollut ottamassa asukuvia blogiin, hän meni itse tripodin kanssa kadulle napsimaan kuvia itsestään.

Elämäntyyli. Annaa on helppoa ihailla, sillä hänessä on paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka moni ottaisi mielellään myös itselleen. Hän on näyttävä ja hyvin puettu. Hän on sanavalmis eikä pelkää tuoda mielipiteitään julki. Ehkä inspiroivinta Annassa on, miten hän uskaltaa toteuttaa unelmiaan. Hän esimerkiksi keskeytti opinnot oikiksessa mennäkseen opiskelemaan muodin johtamista Lontooseen. Tuota rohkeaa siirtoa ei moni olisi uskaltanut tehdä.

Blogimaailman edelläkävijä. Anna on yksi Suomen ensimmäisistä muotibloggaajista. Hän perusti bloginsa, kun muotiblogien ensimmäinen aalto rantautui Suomeen. Silloin kilpailu lukijoista oli minimaalista nykypäivään verrattuna. Muistan, että siihen aikaan melkein aina, kun muotiblogeja käsiteltiin mediassa, oli Anna haastateltavana.

Hyvä itsetunto. Hän ei pelkää esillä oloa ja mokaamista, vaan on hyväksynyt, ettei kaikkia voi miellyttää. On ihailtavaa, että kaikista pahansuovista kommentoijista huolimatta hän jaksaa kirjoittaa blogiaan vuodesta toiseen.

Huumorintaju. Anna ei ota itseään eikä muita liian vakavasti, vaan suhtautuu kaikkeen terveellä huumorilla ja saa myös lukijat nauramaan. Se on hyvä piirre, jos haluaa menestyä blogimaailmassa. Mungolifen parasta antia ovat kilometrin mittaiset sarkastiseen sävyyn kirjoitetut tajunnanvirtapostaukset. Ne lienevät tuttuja kaikille lukijoille.


Miten Anna voisi parantaa blogiaan?


Yksikään blogi ei ole täydellinen vaan niissä on aina jonkun mielestä korjattavaa. Listasin asioita, jotka ovat mielestäni pielessä Mungolife-blogissa.

Asenne. Anna tuntuu suhtautuvan blogimaailmaan nykyään kyynisesti, mikä on ymmärrettävää, kun miettii, miten paljon hän on saanut lokaa niskaan bloggausvuosiensa aikana. Myös postausten määrä on laskenut vuosi vuodelta, mikä tuntuu kielivän innostuksen laantumisesta. Joskus Anna tuntuu suhtautuvan lukijoihin aivan kuin he olisivat hänen vihollisiaan tai ainakin yhteiskunnan pohjimmaista roskasakkia. Lukijoiden kommentit julkaistaan ja niihin vastataan silloin, kun itseä huvittaa, vaikka se olisi monien päivien viiveellä. Lisäksi Annan blogia leimaa tyhjät lupaukset. Hän saattaa esimerkiksi luvata tekevänsä jonkin postauksen tai vastailla kommentteihin jonakin tiettynä ajankohtana, mutta hän jättääkin lupauksen pitämättä.


Postausten määrä on vähentynyt vuosi vuodelta.


Hakukoneoptimoinnin puute. Blogi ei ole teknisesti lukijaystävällinen. Mainoksista päätellen Anna haluaa selkeästi tienata paljon rahaa blogillaan, mutta hän on täysin kujalla lukijamäärän kasvattamisesta, hakukoneiden toiminnasta ja sen sellaisesta. Vanhojen postausten löytäminen on vaikeaa ja aikaa vievää pienten puutteiden takia. Anna on esimerkiksi kirjoittanut tuotteiden nimet suoraan kuviin. Se on ongelma hakukoneiden kannalta, koska ne eivät tunnista kuvissa olevaa tekstiä. Tällaisten seikkojen takia monet Annan blogikuvista eivät näy kuvahaussa, kun joku hakee tietoa jostakin blogin aiheeseen liittyvästä. Annalla olisi monikymmenkertainen määrä lukijoita ja rahaa hankkia Chanelin Double Flap Bagit kaikissa väreissä, jos hän olisi alusta alkaen kiinnittänyt huomiota tällaisiin asioihin. Bloggaajien pitäisi jo vähitellen oppia, että suurin osa lukijoista tulee Googlesta eikä puskaradion kautta.

Tekijänoikeusrikkomukset. Anna on koko blogihistorian ajan käyttänyt luvatta netistä löytämiään muiden ottamia kuvia. Lähdemerkintöjen puuttuminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tällaisten asioiden kanssa ei kannattaisi pelleillä etenkään, kun kirjoittaa suosittua julkista blogia ja tienaa sillä rahaa. Nykyään valokuvaajien on helppoa tarkkailla kuvien käyttöä esimerkiksi käänteisen kuvahaun ja näkymättömien vesileimojen avulla. Lisäksi julkista blogia kirjoittaessa on aina olemassa riski, että joku lukija käräyttää bloggaajan. Kun on seitsemän vuoden ajan järjestelmällisesti varastanut kuvia, en halua edes ajatella, millainen lasku siitä voisi pahimmassa tapauksessa tulla. Noh, ainakin Annaa on muistutettu asiasta, sillä lukijat ovat useaan otteeseen ihmetelleet, mistä kuvat ovat peräisin. Anna on silti ohittanut tekijänoikeusasiat pelkällä olankohautuksella. Jopa uusimmassa postauksessa komeilee suuresta Shutterstock-kuvapankista peräisin oleva kuva ilman lähdemerkintää. Onkohan Anna maksanut kalliit lisenssimaksut?
Täydellisyydentavoittelu. Anna tuntuu asettavan bloginsa sisällölle liian korkeita vaatimuksia, mikä nähtävästi latistaa hänen bloggausintoaan. Parin viime vuoden aikana postaukset ovat olleet jatkuvaa selittelyä, miksi hän ei ole ehtinyt tai jaksanut päivittää blogia. Hänen pitäisi tajuta, että lukijat olisivat täysin tyytyväisiä, vaikka postaus käsittelisi lempikarkkien ostamista lähi-Siwasta. Elämän ei aina tarvitse olla hohdokasta. On ironista, että Anna on sanonut olevansa kyllästynyt siihen, että muut teeskentelevät sosiaalisessa mediassa elävänsä täydellistä elämää, mutta hän syyllistyy samaan myös itse.

Olen jotenkin kyllästynyt itse kaikkiin kiiltokuvaelämiin Instagramissa, blogeihin, jotka on täydellisiä, ihmisiin, jotka on olevinaan. 
Silti mä ymmärrän sen. Sen kiiltokuvamaisuuden. Sen täydellisyyden näyttämisen. Kuka helvetti haluaa saada litroittain paskaa niskaan, jos voi olla saamatta.

Kuvat tekemällä tehtyjä. Asukuvat ovat viimeisen päälle hiottuja ja lavastetun oloisia. Kuvat on otettu edestä päin jossain kauniissa miljöössä ja poseeraukset ja ilmeet ovat täysin samoja kuin kaikilla muillakin bloggaajilla. Kunpa Annan huumorintaju ja persoona ulottuisivat myös kuviin asti!


Voisin kirjoittaa vaikka kirjasarjan Mungolifesta, kun olen seurannut sitä niin pitkään. Mutta lopetan kuitenkin nyt tähän, jotta tuonne kommenttiboksiin jää jotain keskustelevaa. Kerro sinä siis, luetko Mungolife-blogia. Mitä pidät siitä? Miksi arvelet sen saavuttaneen niin suuren suosion?

12 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä aivan mahtava teksti blogista! :') Totta puhut.

  VastaaPoista
 2. Luin blogia jonkin aikaa sen saavuttaneen suuren suosionsa, eli tuossa noin vuosi kaksi takaperin. En kuitenkaan tuntenut saavani mitään enää irti kys. blogista - asukuvat olivat nättejä, mutta johdattelivat aika pitkälti samaa kaavaa. Kommentteihin ei vastattu ja pariin otteeseen kun kommentoin, huomasin että mun kommenttia oli moderoitu muuttamalla mm. paria yksittäistä sanaa ja poistamalla mun allekirjoitus, jonka jätän jokaiseen kommenttiin.

  Hänellä todella on hyvä itsetunto ja huumorintajua, mutta niillä ei nykyään enää blogimaailmassa pitkälle pötkitä. Nykyään siihen tarvitaan muutakin, ei pelkkiä nättejä kuvia (shutterstockista) ja kiiltokuvalaiffia. Blogia oikeasti pitääkseen täytyy nähdä vaivaa ja välillä madaltaa kynnystä postaustensa laajuuden suhteen.

  Annieveliinan blogi on mielestäni yksi todella hyvä esimerkki tästä - hänellä on kauniita kuvia ja suurikin määrä asukuvia, mutta aiheet ovat silti laidasta laitaan hänen elämästään eivätkä keskity vain selostamaan tai mainostamaan.

  Itse yritän tuoda omaa elämää ja etenkin sen parhaita puolia esiin blogissani. Joskus kiillotan asiaa enemmän kuin se onkaan, joskus taas tuon esiin raa'an totuuden. Tälläisiä postauksia Annallakin oli joskus, nykyään niitä ei juurikaan näe. Ja nämä tekosyyt alkavat pikku hiljaa ärsyttää täälläkin - milloin luvataan sitä ja millon tätä, asia ei kuitenkaan toteudu. Älä siis lupaile ellet lunasta lupauksiasi!

  Graafikkona&valokuvaajana on vielä ihan pakko sanoa, että tekijänoikeusrikkomukset aiheuttavat mulle suurta suuttumuksen tunnetta. Lähteeksi ei riitä pelkästään Google, ja vaikka lisenssiä Shutterstockista käyttäisikin olisi se kohtuullista mainita edes sivupalkissa (kaikki kuvat ei omia, osa muualta jne). Kuvituskuvaa on välillä pakko saada, mutta valokuvaajat arvostavat jos heille annetaan krediitti, joka heille kuuluu. Sama koskee kaikkea muuta sisältöä, lähteet on merkittävä joten miksei blogiin? Ihan samalla lailla hän olisi muodin päättötyöstään voinut jättää lähteet pois (toivottavasti ei muuten jättänyt...).

  Anna bloggasi muutaman postauksen enemmän kuin minä viime vuonna. Mulla sentään on blogi, joka on vielä suhteellisen pieni kävijämääriltään etenkin Annaan verrattuna, joten ihmettelen hiukan panostusta blogiin. Niin ja pidin vielä n. kuukauden mittaisen hiatuksen ajanpuutteen vuoksi, josta olin blogissani avoin. Toki muutto ja elämänmuutokset vievät aikaa, mutta mikäli tähän haluaa panostaa on sille löydettävä aikaa tai kertoa rehellisesti, että nyt on hiljaisempi jakso. Etenkin jos kävijämäärät huitelevat noin suurissa summissa.

  Nykyään Anna tuntuu tekevän enemmän mokia, kuin plussaa. Löydän aika paljon samoja piirteitä hänen blogistaan kuin yhdestä suositusta 'Blogimokia'-tekstistäsi. Toivotaan että asetuttuaan uuteen asuntoon ja saatuaan elämänsä raiteilleen Anna löytää uuden innon bloggaamiseen omalla tavallaan.

  Ps. Offtopic: kaipaisin postausta blogien hakukoneoptimoinnista. Kuvat ja muut on kunnossa, kiitos näistä postauksista, mutta enemmän infoa haluaisin mm. nykyisellään Google Analyticsin tai jonkun muun kautta hakusanojen sun muiden seuraamisesta ja etenkin miten, Googlaamalla esim. Mungolife, saadaan esille nuo 'alasivut' tai kategoriat sivuston domainin alle, kuten hänellä näyttää olevan. Vaaditaanko tähän Adwordsin käyttö & maksulliset toiminnot vai miten se blogien kohdalla toimii?

  Suuri kiitos postauksestasi, se on upea! :D

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanna!

   Suuret kiitokset perusteellisesta kommentista. Minäkin olen pyöritellyt aivan samanlaisia ajatuksia tässä viime aikoina. Muoti- ja lifestyleblogit toistavat liikaa toisiaan. Sellaiset bloggaajat ovat harvassa, jotka ihan oikeasti näkevät paljon vaivaa blogiensa eteen. En voi lakata ihmettelemästä, miten myös suosittujen bloggaajien keskuuteen mahtuu niin paljon kaiken sortin törttöilijöitä tai muuten vaan saamattomia tyyppejä.

   Minäkin toivon, että Kuopioon muuttaminen nostaisi Mungolifen tasoa. Sisustuspostauksia odotellessa... ;)

   Postaustoiveesi on huomioitu ja yritän vastailla kysymyksiisi postauksen muodossa pikimmiten. Hakukoneoptimoinnista on aina mukavaa kirjoittaa, siitä kun on niin paljon hyötyä sekä bloggaajille että lukijoille.

   Poista
  2. En tajunnutkaan että siitä tuli noin pitkä ennenkö nyt palasin katsomaan! :D Todellakin, hänen bloginsa olisi aivan mahtava pienen panostuksen kanssa!

   Ja suuri kiitos, arvostan todella! Itse käytän mahdollisimman paljon oikeaa termistöä puhuttaessa jostakin aiheesta blogissa, mm. jos Googlaa 'Glitter' löytyy mun glitter arvonta-postaus melko korkealta hakutuloksista :)

   hanna
   www.hannamariav.com

   Poista
 3. Moi! Onko mahdollista laittaa yksittäinen youtube-video gadgetteihin? Haluaisin gadgetteihin pelkästään sen yhden videon, enkä koko youtube palkkia, missä näkyy monta videota! Apua! :D

  Viivi
  http://mlpstyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klikkaa YouTube-videon alla kohtaa "Jaa" ja sitten "Upota". Muokkaa videon asetukset sellaisiksi kuin haluat. Kopioi koodi ja liitä se HTML/JavaScript-gadgetiksi blogiin :) Näin pitäisi onnistua!

   Poista
 4. Hyvä näkökulma, kiitos siitä! Olen itsekin joskus ihmetellyt Annan hieman aggressiivista tyyliä vastata saamaansa palautteeseen.

  VastaaPoista
 5. Tämä oli erittäin hyvä postaus. Joten lisää samanlaisia kiitos :)

  http://fluffylelle.com/

  VastaaPoista
 6. Olen joskus lukenut Annan blogia mutta suutuin tuosta kuva jutusta niin paljon että jätin blogin. Ihme että Anna ei ole tehnyt mitään.:(

  VastaaPoista
 7. Itse olen kyllästynyt ko. blogin lapsellisuuteen, eli siihen, että bloggaaja vaivautuu vastaamaan hyökkäävästi itseään ärsyttäviin kommentteihin. Ammattimaisempi asenne auttais törkypalautteita käsiteltäessä.

  VastaaPoista
 8. Hei! Olen aloitteleva bloggaaja ja olen saanut paljon hyviä neuvoja sinun blogistasi. Luettuani tämän kiinnitin huomiota kirjoitukseesi: " Anna on esimerkiksi kirjoittanut tuotteiden nimet suoraan kuviin. Se on ongelma hakukoneiden kannalta, koska ne eivät tunnista kuvissa olevaa tekstiä. Tällaisten seikkojen takia monet Annan blogikuvista eivät näy kuvahaussa, kun joku hakee tietoa jostakin blogin aiheeseen liittyvästä." Tarkoittaako tuo sitä, ettei kuvatekstiä kannata lisätä kuvan yhteyteen, vai ymmärsinkö ihan väärin?

  VastaaPoista