maanantai 28. heinäkuuta 2014

Xenia’s Dayn suosion salaisuus


Xenia’s Day on yksi Suomen suosituimmista blogeista. Blogia kirjoittaa 25-vuotias Xenia Andersson, joka opiskelee Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Xenia asuu Porvoossa englantilaisen avopuolisonsa kanssa. Pariskunta sai esikoisensa huhtikuussa.

Lifestyle-blogissaan Xenia kertoo blogin nimen mukaisesti päivittäisistä tekemisistään. Pääpaino on pukeutumisessa, sisustamisessa ja kauneudenhoidossa. Välillä Xenia kirjoittaa myös parisuhteestaan ja äitiydestä.

Xenian omien sanojen mukaan blogilla on kuukausittain 100 000 uniikkia lukijaa ja lukukerrat ovat reilun miljoonan luokkaa. Aika huima määrä suomalaiseksi blogiksi!

Olen seurannut Xenian blogia aivan sen alkutaipaleelta asti eli vuoden 2011 alusta lähtien. Näiden vuosien aikana olen tehnyt havaintoja tekijöistä, joiden ansiosta Xenian blogista on tullut niin suosittu. Päätin kirjoittaa aiheesta postauksen, koska me muut bloggaajat voimme oppia monia asioita Xenialta. On selvää, että Xenian täytyy olla taitava bloggaaja, koska hän on onnistunut keräämään niin paljon lukijoita. Yksikään lifestyle-blogi ei menesty pelkästään bloggaajan ulkonäön takia, vaan myös muilla asioilla on merkitystä.


Blogin menestystekijöitä


Ammattimaisuus. Xenia ei suhtaudu blogiin pelkkänä kivana harrastuksena vaan ihan oikeana työnä. Blogista huomaa, että Xenia näkee aivan älyttömästi vaivaa blogin eteen. Vuonna 2012 hän kirjoitti, että blogin ylläpitoon menee noin 4–5 tuntia päivässä. Nykyään aikaa menee luultavasti jopa enemmän, kun blogin suosio on kasvanut.

Kommentteihin vastaaminen. Vuorovaikutus lukijoiden kanssa on yksi blogin tärkeimmistä asioista. Xenia selkeästi arvostaa lukijoitaan, kun hän jaksaa vastata lähes kaikkiin kommentteihin. Vastauksia ei myöskään tarvitse odotella montaa päivää. Mielestäni kaikissa blogeissa pitäisi olla itsestään selvää, että bloggaaja vastaa kommentteihin, mutta näin ei monissa tapauksissa ole.

Lupauksien pitäminen. Jos Xenia lupaa tehdä seuraavana päivänä jonkin tietyn postauksen, hän myös tekee sen. Lukijoiden ei tarvitse kysellä postausten perään. Monissa muissa blogeissa lukijat saattavat odotella viikkoja tai jopa kuukausia bloggaajan lupaamaa postausta tai luvattua postausta ei tule ehkä ollenkaan.

Xenia päivittää joka päivä. Vain todella harvoin tulee päiviä, joina ei ilmestyisi uutta postausta blogiin. Blogiloma on tuntematon käsite Xenialle. Ulkomaanmatkojen ajaksi Xenia yleensä ajastaa postauksia. Vauvan syntymän aikoihin Xenia oli vain muutaman päivän postaamatta. Lukijan tulee vierailtua blogissa päivittäin, kun hän tietää, että Xenia on varmasti tehnyt uuden postauksen.

Avoimuus. Xenia uskaltaa kirjoittaa myös aroista aiheista, kuten vaikkapa rahankäytöstä, imettämisestä ja itsetunnosta. Xenia on yksi keskustelupalstojen parjatuimpia hahmoja, mutta silti hän uskaltaa kirjoittaa sellaisista aiheista, joista saattaa saada lokaa niskaan.

Maanläheisyys. Monien bloggareiden elämät ovat muuttuneet sitä myötä, kun heidän blogeistaan on tullut suosittuja. Elämä onkin yhtäkkiä pelkkää macaron-leivosten ja shampanja-lasillisten nautiskelua pressitilaisuuksissa. Kotikuvissa selaillaan Vogueta valkoisella sohvalla 12 sentin korot jalassa. Xenian blogissa tällaista ilmiötä ei ole tapahtunut, vaikka luksustuotteet ja kallis elämäntyyli ovatkin olleet blogissa paljon esillä. Xeniaan pystyy sopivissa määrin samaistumaan, mutta silti hänen elämäntyylinsä on sellainen, jota voi katsoa ylöspäin. Vaikka Xenialla on unelmakoti, luksuslaukut ja auto, on hän silti pohjimmiltaan aivan tavallinen nainen. Hänellä on aivan samat ongelmat ja epävarmuudet kuin meillä muillakin ihmisillä.


Miten Xenia voisi kehittää blogiaan?


Yksikään blogi ei ole täydellinen. Jokaisessa blogissa on aina jotain kehitettävää. Itse kaipaisin Xenian postauksiin lisää monipuolisuutta, vaikka blogi on jo nytkin todella hyvä. Etenkin asukuvat voisivat olla vaihtelevampia. Yleensä kuvat on otettu vain edestäpäin ja ilmeet ja poseeraukset vaihtelevat vain himpun verran. Kuvia voisi ottaa myös sivuilta, takaa, istuen, aamulenkillä, ruokaa laittaessa… mitä vain ikinä keksiikin. Eli toisin sanoen tilannekuvia voisi olla enemmän. Tämä ongelma on kyllä melkein kaikissa muissakin blogeissa, että asukuvat ovat aina samanlaista pönötystä ja jotenkin rutiininomaisesti otettuja. Plussaa Xenia saa kyllä siitä, että kuvausympäristöt ovat vaihtelevia. Etenkin Porvooseen muuton jälkeen asuja on kuvattu upeissa maisemissa.

Kielioppivirheitä blogissa on jonkin verran, mutta ne annettakoon anteeksi sillä perusteella, että Xenia päivittää joka päivä. Enhän itsekään kirjoita täydellistä tekstiä. Sitä paitsi mieluummin lueskelen Xenian juttuja päivittäin muutaman kirjoitusvirheen kera, kuin virheetöntä tekstiä joka toinen päivä. Ja olen aika varma, että muut lukijat ovat samaa mieltä.


7 kommenttia:

 1. Tuo Xenian ryöpyttäminen keskustelupalstojen kanalaumojen kesken on jotain aivan käsittämätöntä, pistää todella vihaksi. Täytyy olla todella onneton ihminen, jos jaksaa ruotia toista niin rumalla tavalla jossain nettisfääreissä – mur. Sama koskee tietysti myös montaa muuta bloggaajaa, en tiedä miten hyvin itse kestäisin samanlaista anonyymia haukkumista päivästä toiseen.

  Oman blogini kävijät eivät ole mitään johonkin Mungolifeen tai Xeniaan verrattuna ja usein pohdin mitä tekisin, jos blogi menestyisi niin yhtä paljon – tietysti siinä on myös etunsa, mutta herrajumala millaista paskaa nuo naiset saavat niskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä! Aivan kamalaa touhua. Ihailen Xeniaa todella paljon, kun hän jaksaa kirjoittaa blogia kaikesta vihasta huolimatta. Itse en kestäisi samanlaista arvostelua.

   Maailma olisi niin paljon parempi paikka, jos ihmiset käyttäisivät muiden haukkumiseen käytetyn ajan ja energian johonkin kehittävämpään. Se ei ole itseltä pois, jos jollain toisella menee hyvin.

   Poista
 2. Itse en ihan allekirjoita kaikkea sanomaasi, varsinkaan tuota kohtaa, että Xenian blogissa vuorovaikutus lukijoiden kanssa olisi jotenkin suuressa arvossa. Hänen blogissaan asiakas (eli lukija) ei ole lähes koskaan oikeassa eikä eriäviä mielipiteitä saa käytännössä esittää. Mielestäni bloggaajan työ on asiakaspalvelua siinä missä muutkin työt eikä se ole asiallista käytöstä, kun muotibloggaajat tuittuilevat lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama anonyymi vielä jatkaa täällä. Tarkoitin tuolla kommentillani siis sitä, että muissa ammateissa pitää kyllä sietää kaikkea haukkumista, mutta bloggaajia pitäisi jostain syystä kohdella silkkihansikkain. Esimerkiksi opiskeluaikaan kassalla työskennellessä sain päivittäin haukkuja omasta ammattitaidottomuudestani ja jopa ulkonäköä arvosteltiin negatiivisesti. Kaikissa ammateissa kohtaa ikäviä asiakkaita ja sitä pitää vain osata sietää. Blogeissa taas ei voi antaa minkäänlaista rakentavaakaan palautetta, koska kaikki muu kuin bloggaajan ihastelu ja mielistely tulkitaan ilkeilyksi. Herkkänahkainen bloggaaja hyökkää heti kimppuun. Miksi näin?

   Poista
  2. Kiitos kommenteistasi. Blogeissa tuo raja rakentavan palautteen ja ilkeilyn välillä tuntuu olevan todella häilyvä. Joskus bloggaajat tuntuvat loukkantuvan asiallisestakin palautteesta.

   Olen itsekin tehnyt joskus vuosia sitten asiakaspalvelutyötä ja asiakkaat osasivat kyllä olla julmia. Silti niistä ikävistä kommenteista osasi olla välittämättä, kun ajatteli, että ihmiset vain purkavat pahaa oloaan asiakaspalvelijaan, jos on esim. huono päivä. Sen vuoksi ajattelen, että blogin kautta saatava negatiivinen palaute tuntuu tietyllä tapaa pahemmalta. Blogissa on avautunut omasta elämästään ja blogin lukijat tavallaan tuntevat sinut. Siksi vähänkin negatiivissävytteinen palaute tuntuu pahalta ja sitä haluaa puolustaa itseään. En siis ihan suoraan rinnastaisi bloggaamista muihin töihin tässä mielessä.

   Sitten pitää vielä muistaa, että blogit ovat viihdettä. Draama houkuttelee lisää lukijoita, vaikka se olisikin vain kiukuttelua kommenttiboksissa. Jos blogi on hajuton, väritön ja mauton, ei sillä ole mahdollisuuksia menestyä. Suosittu bloggaaja onnistuu herättämään tunteita lukijoissa, niin hyvässä kuin pahassa.

   Poista
  3. Löysin tämän vasta nyt. Mutta ei ****** sä olet anonyymi puupää jos ajattelet noin. Olit itse kaupankassalla ja joskus sinun ulkonäköäsi haukuttiin? Oliko se sinun mielestäsi mukavaa? Ei kenenkään tarvitse kuunnella tuollaista. Raja menee siinä jos aletaan mennä henkilökohtaisuuksiin. Jäätävää idioottimaisuutta ajatella että bloggaajan pitäisi ottaa kaikki vastaan kun minullekin sanottiin kaupan kassalla negatiivisia asioita ulkonäöstäni. Huhhuh. Mielestäni Xenia vastaa rakentaviin kritiikkeihin ym. asiallisesti ja toteaa että kaikilla on omat mielipiteet ja kaikkia ei voi miellyttää. Sitten on taas ne kommentit joista paistaa läpi ilkeys ja halu loukata toista. Miksi pitäisi vaan antaa olla. En minä antaisi, ja muuten... en edes kaupan kassalla. Ja kyllä, olen työskennellyt kaupan kassalla.

   Poista
 3. Xenia menestyy, koska hän on juuri kommentteihin reagoimisen perusteellakin vahva henkilö. Hän ei pelkää sanoa omaa mielipidettään, ja juuri tämä saa ihmisillä karvat pystyyn ja samalla ajaa osan keskustelemaan bloggarista kärkkääseenkin sävyyn vauvapalstoilla.

  Ja tuo Xenian jalat maassa -asenne on varmasti yksi syy menestykseen myös. Häneen voi samaistua: hän edustaa sellaista nuorta naista, jonka elämästä monikin haaveilee. Mutta silti hänen bloginsa ei ole pintaliitoa, joten se ei ala tökkimään eikä ala tuntumaan kiiltokuvamaiselta (näin on käynyt esim. Monas daily stylelle). Xenia on rohkea nainen, joka elää omannäköistä elämää ollen esimerkkinä muille, joten hän ei sorru muilta kopioimiseen.

  VastaaPoista