keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Blogin nimeäminen


Miten keksiä blogille nimi?


Nimen keksiminen blogille on yleensä vaikein ja tärkein vaihe bloggaamisen aloittamisessa. Usein ongelmana voi olla se, ettei keksi sellaista mieluista blogin nimeä, joka ei olisi jo varattu. Blogia nimetessä tulee aina tarkistaa, ettei nimi ole jo käytössä tai ole liian samankaltainen muiden blogien nimien kanssa.

Pyydä perhettä ja tuttavia arvioimaan nimiehdokkaita, sillä itse voi olla vaikeaa suhtautua niihin kriittisesti. Ulkopuoliset osaavat ehkä kertoa, mikä nimivaihtoehdoista on sopivin. Vaikka jokin nimi kuulostaisi omaan korvaan hyvältä, ei se välttämättä ole sopiva nimi blogin tavoitteisiin nähden.

Huomioi, että eri genreä olevien blogien nimeämisessä pätee erilaiset säännöt. Esimerkiksi lifestyle- tai taideblogin nimessä voi käyttää enemmän mielikuvitusta kuin puhtaasti tietopainotteisen blogin nimessä. Tämä johtuu siitä, että lifestyle-blogit saavat vakituisia seuraajia pääasiassa bloggaajan persoonan ansiosta kun taas kylpyhuoneremontista kertovaan blogiin tulee vierailijoita enimmäkseen hakukoneiden kautta, kun ihmiset etsivät tietoa kylpyhuoneen remontoimisesta. Näin ollen kylpyhuoneremontista kertovan blogin otsikkoon kannattaa sisällyttää sana "kylpyhuone" tai "remontti". Mieti siis jo etukäteen, mistä lukijat tulevat. Tulevatko he hakukoneiden kautta, muiden sivustojen linkkejä seuraamalla vai ovatko he vakituisia lukijoita?


Millainen on hyvä blogin nimi?


1. Nimi sopii blogin aihealueeseen ja kuvaa blogin sisältöä mahdollisimman hyvin. Lukijamäärän maksimoimiseksi kannattaa jo blogin nimeen sisällyttää jokin blogin aiheeseen liittyvä sana, jotta lukijat löytävät blogin googletellessaan aihepiiriin liittyviä sanoja.

2. Nimi on lyhyt ja ytimekäs. Blogin nimen on oltava mieleenpainuva ja helposti muistettava, jotta lukijat löytävät blogiin uudelleen. Tämä on tärkeää etenkin siinä tapauksessa, jos haluaa tienata blogilla rahaa.

3. Nimi on helppo kirjoittaa ja ääntää. Istuuko blogin nimi suomalaisen suuhun? Etenkin vieraskielistä nimeä harkitessa kannattaa kiinnittää ääntämiseen huomiota. Jokainen osaa sanoa ”Avec Coco”, mutta ”Ma vie aujourd’hui” (elämäni tänään) onkin jo hankala ääntää, jos lukija ei osaa ranskaa. Vaikeat vieraskieliset nimet ovat myös vaikeita muistaa.

4. Nimi on uniikki. Älä kopioi muita, vaan ole omaperäinen. Tällä hetkellä ei esimerkiksi kannata nimetä muotiblogia etunimillään (esim. Anna Sofia), koska sellaisia on kolmetoista tusinassa. Jos välttämättä haluat blogin nimeksi oman nimesi, valitse mieluummin etunimi-sukunimi-yhdistelmä.

5. Suomenkielinen vai vieraskielinen nimi? Blogin genrestä riippuen saattaa vieraskielinen nimi toimia paremmin. Vieraskielinen nimi voi tietyissä yhteyksissä luoda positiivisempia mielleyhtymiä kuin suomenkielinen.


Käytännön vinkkejä


Kokosin alla olevaan kuvaan yksinkertaisia keinoja, joita käyttämällä voi keksiä hyvän blogin nimen helposti. Ajatuksena on miettiä blogin aihealueeseen liittyviä sanoja ja niitä yhdistelemällä saada aikaan uniikki nimi. Idea on alun perin täältä.





Myös muiden blogien nimiä tutkailemalla voi tehdä johtopäätöksiä, millainen nimi blogille kannattaa antaa. Otetaan siis katsaus Blogilistan kymmeneen luetuimpaan blogiin.




Mitä suosituimpien blogien nimistä voi oppia? Kaikki nimet ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Lähes kaikista voi päätellä blogin aihealueen. Kaikki kymmenen blogia ovat ilmeisesti nuorten naisten muoti- ja lifestyle-blogeja.

Etenkin Mungolife on erinomainen nimi blogille, sillä se on täysin keksitty sana ja helppo muistaa. Eipä tule toista samannimistä vastaan. Ainakin itselleni tulee nimestä iloisia asioita mieleen, kuten esimerkiksi viidakko ja värikkäät hedelmät. Life-sana viittaa kuitenkin lifestyle-blogiin. Entä mitä bloggaaja itse kertoo nimen taustasta?

"Nimen repäisin aivan tyhjästä, silloisesta lempinimestä vääntämällä, ja vaikka ajoittain nykyään sitä vihaankin, se on ja pysyy aina samana. Tämä on Mungolife. Ei se tarvii sen kummempia selityksiä enää."
"Se tulee mun lempieläimestä, mangustista, jonka yksi alarotu on Mungo."

Sen kummempaa suunnittelematta keksitty nimikin voi siis olla toimiva. Suosittelen kuitenkin pohtimaan nimen valintaa tarkasti. Etenkin nykyään, kun blogien määrä on kasvanut ja kilpailu suosiosta on koventunut, voi blogin nimi olla erinomainen keino erottautua muista bloggaajista.


Mistä inspiraatiota blogin nimeen?


Pidä silmät ja korvat auki, sillä hyvä blogin nimi voi tulla vastaan vaikka biisin sanoituksissa, leffassa tai kirjassa. Pyörittele erilaisia sanoja mielessäsi ja kirjoita nimivaihtoehtoja paperille.

Muista, että sekä järkeilemällä että fiilispohjalta keksityt nimet voivat olla aivan yhtä hyviä. Tärkeintä on, että nimi miellyttää sinua itseäsi ja uskot sen miellyttävän myös lukijoita.

Blogin nimen keksimisestä ei kannata ottaa paineita, koska nimen voi vaihtaa myöhemmin. 

4 kommenttia:

  1. Jep blogin nimeäminen on hankalaa. En ole vieläkään tyytyväinen blogini nimeen.
    Tekstiä olisi jo tuloillaan mm. Amaranthen keikasta ja oman alan juttuja (opiskelen siis ulkoasun toteuttajaksi) monelta olen yrittänyt pyytää nimiehdotuksia lifestyle blogiini. Ei siltikään tunnu hyvältä :/ blogi kertoisi siis omasta elämästäni: vaihtoehtoismuoti, oma tyyli, ulkoasuntoteuttajan ala ja myös epävakaasta persoonallisuus häiriön diagnoosista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kysyä myös blogin lukijoilta vinkkejä nimeen. Kokeile myös tuota tässä postauksessa esittelemääni vinkkiä, että yhdistelee blogin aihealueeseen liittyviä sanoja. Ehkä siitä voisi saada jotain ideoita :)

      Poista
  2. Mulla sama ongelma paitsi että vaan vlogiin...

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjoituksista aioin lukea kaikki läpi

    VastaaPoista