maanantai 10. marraskuuta 2014

Näin selvität onko kuviasi varastettu


Oletko ikinä murehtinut, käytetäänkö blogikuviasi ja muita netissä julkaisemiasi kuvia ilman lupaa muilla sivustoilla? Joskus on esimerkiksi uutisoitu, että tavallisten ihmisten Facebook-profiileista varastetaan kuvia deittisivustoille. Kuvia varastetaan myös muihin tarkoituksiin. Mutta ikinä ei kerrota vinkkejä, miten voisi selvittää, onko omia kuvia viety luvattomasti.

Tässä postauksessa kerron helpon vinkin, jonka avulla voit selvittää, millä kaikilla nettisivuilla kuviasi käytetään. Voit selvittää mistä tahansa kuvasta kaikki sivut, joilla se esiintyy internetissä. Tämä onnistuu Googlen käänteistä kuvahakua käyttämällä.


Mihin tarkoituksiin käänteistä kuvahakua voi käyttää?

- Selvittääksesi onko kuviasi käytetty ilman lupaa muilla sivustoilla.
- Löytääksesi jonkin kuvan alkuperäisen lähteen.
- Olet tallentanut netistä kuvan tietokoneellesi, etkä enää muista, miltä sivulta löysit kuvan.
- Olet löytänyt kivan kuvan esimerkiksi jostakin vaatteesta tai huonekalusta ja haluat selvittää, mistä voit ostaa samanlaisen.
- Sinulla on valokuva jostakusta henkilöstä ja haluat selvittää, kuka kuvassa on.
- Jos haluat selvittää, onko jonkun profiili esim. deittisivustolla feikki. Voit hakea kuvan ja selvittää, onko se varastettu netistä.
- Olet ottanut kuvan jostakin linnusta, kasvista tai hyönteisestä ja haluat selvittää, mikä laji on kyseessä.
- Olet löytänyt herkullisen ruokakuvan netistä ja haluat löytää siihen reseptin.


Tapa 1:

Yksinkertaisin tapa on klikata kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valita avautuvasta valikosta vaihtoehto ”Etsi tätä kuvaa seuraavasta palvelusta: Google”. Tämä toimii ainakin Google Chrome -selaimessa.




Tapa 2:

1. Mene Googlen Search by Image –kuvahakuun.

2. Klikkaa kameran kuvaa.




3. Kopioi kuvan osoite hakukenttään tai valitse haluamasi kuvaa tietokoneelta. Voit myös vetää ja pudottaa kuvan tietokoneeltasi hakukenttään, jos käytät Google Chromea tai Firefox 4:ää tai sitä uudempaa versiota.




4. Hakutuloksissa näkyy lista sivuista, joilla kuva esiintyy, sekä kollaasi samankaltaisista kuvista.


Hakuvinkkejä

  • Jos samasta kuvasta on olemassa eri variaatioita netissä, kokeile hakea myös niillä.
  • Kuvavaras on saattanut muokata kuvaa, jotta hän ei paljastuisi. Yritä tehdä itse simppeleitä muokkauksia (esim. mustavalkoinen, rajattu, peilikuva) ja kokeile, löytyisikö niillä jotain uutta kuvahausta.
  • Kokeile hakea erikokoisilla kuvilla. Kun käytät pienempää kuvakokoa, joutuu Google tekemään enemmän töitä tunnistaakseen kuvan värit ja muodot.


Kritiikkiä

Tässä menetelmässä on ongelmana se, että vain yhtä kuvaa voi hakea kerrallaan. Kaikkien blogikuvien läpikäymiseen menisi iäisyys. Työtä voi helpottaa hakemalla vain suosituimpien postausten kuvat, koska niitä ihmiset todennäköisimmin kopioivat.

Toinen ongelma on, että Google tallentaa kaikki kuvat, joita palveluun on ladattu. Omien sanojensa mukaan Google käyttää kuvia tuotteidensa ja palveluidensa parantamiseen.

Myös ainakin Digimarc tarjoaa palveluita kuvavarkauksien havaitsemiseksi, mutta palvelut ovat maksullisia. Jos tiedät paremman (ja mielellään ilmaisen) menetelmän selvittää, onko kuvia varastettu blogista, voit jakaa vinkkisi kommenttiboksissa.

6 kommenttia:

  1. Kiitos paljon tästä vinkistä, en ollut ikinä kuullutkaan tuollaisesta hakuominaisuudesta! Kokeilin tätä heti eikä tuota kameraikonia näkynyt Safari-selaimessa, mutta Chromella kuvahaku onnistui hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös Safarille saa hankittua sellaisen ominaisuuden, että kuvahaun voi suorittaa klikkaamalla kuvaa hiiren oikea näppäimellä.

      Lisätietoa voi lukea täältä:

      http://www.macupdate.com/app/mac/35899/backtrack-safari-extension/

      Poista
  2. Laitoin Facebookin profiilikuvani hakuun ja sehän löytyi aika monelta sivustolta (olen nuori nainen). En aiemmin tiennyt, että on mahdollista selvittää, onko esim. juurikin profiilikuva varastettu. Kiitos tästä postauksesta, suosittelen tätä kavereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että kuviasi on varastettu!

      Kiitokset suosittelusta. On tärkeää, että ihmiset vahtivat, ettei heidän kuviaan väärinkäytetä.

      Poista
  3. minä jouduin myös profiilivarkaitten kynsiin, niin että skypeen tuli kontaktipyyntö kivan näköiseltä mieheötä joka työskentelee usarmyn palveluksessa, ajattelin että mikäettei kun hän halusi jutella kanssa enemmän, noin viikon kuluttua pyynntöjä alkoi tulla lisää ja kaikki tietysti usaarmyn henkilökuntaan kuuuvilta amiraaleilta, lentäjiltä, kenraaleilta jne, aarvasin heti, ettei nyt kaikki ole normaalia, kirjoittelin kuitenkin tämän muka yhden kontaktin kanssa ja niin heitä alkoi tulla vaan lisää nyt oli saman ihmisen kuva mutta nimet olivat aina erillaisia ja asuinpaikat erimaissa ja kaupungeissa. tein asiasta ilmoituksen usarmyyn, sekä suomen poliisiin ja olin myös yhteydessä Pakistanin suurlähetystöön syystä että skype kontaktit tulivat sieltä. Tämä rikollisliiga kirjoittaa ihania rakkauskirjeitä sinkkunaisille ja kun nainen on saatu rakastumaan alkaa armoton huijaus, yrittävät saada millon minkäkinlaisin keinoin uhrin lähettämään rahaa. Onneksi minulle ei kerennyt näin käymään koska en luota ihmisiin joita en ole tavannut, mutta jo yrittivät pyytää salasanojani useampeen kertaan joita en tietenkään heille antanut. nyt kolmen viikon etsinnän ja salaapolisina olemisen jälkeen olen todellakin saanut varmuuden tästä rikollisliigasta, heitä on ympäri palloa, yksi saattaa asua jenkeissä ja muut joko pakistanissa, nigeriassa tai ihan missä vaan. Haluan siksi tämän kirjoittaa että ihmiset varoisivt näitä huijareita ja jos on yhteydessä johonkin uuteen nettiyhteyteen facebook, skype, twitter ym, niin mikäli kirjoitukset alkavat olemeen "liian hyviä" ollakseen totta on herättävä! tämä kaikki on huijausta johon ihan kukavaan voi joutua. Olen oppinut läksyni ja en hae netin kautta ystävää enää ainoastaan livetapaamiset hyväksyn, olen myös varoittanut ystäviäni asiasta, mutta en ole vielä poistanut facesivuani enkä skypeä sillä toivon, että kun en ole tunnuksiani antanut ja suojaukset on päällä eivät pääse sivuilleni.

    VastaaPoista
  4. Hei! Kommentoin nyt tätä hiukan vanhempaa postausta, joka tuli vastaan kun etsin ratkaisua pulmaan. Olen lukenut blogiasi paljonkin joten tiedän, että olet näissä blogihommissa jo varsin kokenut konkari ja taituri monessa suhteessa! Huomasin tänään sattumalta, että blogikuviani on otettu ilman lupaa käyttöön ainakin kahdella eri sivustolla, jotka käyttävät kuviani muka myydäkseen kuvissa näkyviä, minun tekemiäni tuotteita (blogini on siis diy-blogi, jossa näkyy pääosin itselleni tai ystäville ja perheelle tekemiäni vaatteita ja asusteita). Osaatko neuvoa, miten olisi järkevää toimia?

    VastaaPoista