torstai 13. marraskuuta 2014

Google Analyticsin käyttöönotto


Miten sinä voit hyötyä Google Analyticsistä?


Sitä ei voi koskaan korostaa liikaa, kuinka tärkeää on, että bloggaaja tarkkailee bloginsa tilastoja. On tärkeää tietää, mistä lukijat tulevat, miten he löytävät blogin, mitä tekstejä he lukevat ja kuinka kauan he viihtyvät sivulla.

Tilastojen avulla voi analysoida lukijoiden käyttäytymistä ja kiinnostuksenkohteita. Tietojen avulla voi määrittää blogin kohderyhmän ja kohdentaa blogin palvelemaan paremmin lukijoiden tarkoituksia. Tällä tavoin voi siis tehdä blogistaan entistä paremman. Mitä parempi blogi on, sitä enemmän sillä on lukijoita. Mikäli haluat tienata blogillasi, tämä tietää myös enemmän rahaa.

Jos et ole vielä ottanut käyttöön Google Analyticsiä, se kannattaa tehdä viimeistään nyt, vaikka palvelussa ei aikoisikaan tutkia kuin simppeleimpiä tilastoja.


Palvelun käyttöönotto


Palvelun ottaminen käyttöön on helppoa ja täysin ilmaista. Mene osoitteeseen www.google.com/analytics ja valitse kohta ”Luo tili”. Voit myös kirjautua palveluun Google-tunnuksillasi. Noudata ohjeita ja täytä kaikki tarpeelliset tiedot, kunnes pääset käsiksi seurantakoodiin ja –tunnukseen.

1) Seurantakoodi on JavaScript-koodinpätkä, jonka avulla kerätään tietoa sivustosta. Jos jostain syystä missaat seurantakoodin kopioimisen, kun se ilmestyy näytölle (kuten minä tein), niin ei hätää. Kun olet kirjautunut Google Analyticsiin, löydät koodin noudattamalla seuraavaa polkua:

Kaikki verkkosivuston tiedot > Järjestelmänvalvoja (tämä löytyy sivun yläreunasta) > Seurantatieto (keskimmäinen sarake) > Seurantakoodi.

2) Seurantatunnus on merkkijono muotoa UA-000000-01. Tunnus sisältyy myös seurantakoodin alkuun ja se kertoo Googlelle, mihin tiliin tiedot liittyvät. Seurantatunnus näkyy Google Analyticsin etusivulla blogin nimen perässä.


Seurantakoodin –ja tunnuksen liittäminen blogiin


Seuraavaksi sinun pitää liittää seurantakoodi tai -tunnus blogiin. Tämä on paljon helpompaa, kuin miltä kuulostaa.

Joissakin blogialustoissa, esimerkiksi Bloggerin dynaamisessa mallissa ja ulkoasumalleissa, on sisäänrakennettu Google Analytics –liitännäinen. Tällöin seurantatunnus tarvitsee vain liittää sille varattuun kohtaan.

Bloggerin käyttäjä: Tarvitset pelkän seurantatunnuksen. Kopioi se siis tässä vaiheessa talteen. Mene Bloggerissa vasemmassa sivupalkissa kohtaan ”Asetukset” ja ”Muu”. Liitä seurantatunnus kohtaan ”Analyticsin Web Property ID”. Vuorokauden kuluttua Google Analyticsin pitäisi alkaa näyttää tietoja blogista, mutta jos se ei jostain syystä toimikaan, kokeile liittää seurantakoodi blogiin alla olevien ohjeiden mukaan.
Muu käyttäjä: Kopioi seurantakoodi ja liitä se blogin HTML-koodiin juuri ennen </head> kohtaa. Koodin muokkaaminen voi kuulostaa pelottavalta, jos olet aloitteleva bloggaaja, mutta se on oikeasti todella helppoa. Bloggerissa pääset blogin HTML-koodiin käsiksi menemällä vasemmassa sivupalkissa kohtaan ”Malli” ja ”Muokkaa HTML-koodia”. Voit etsiä </head> kohdan koodin joukosta Ctrl+F-hakua käyttämällä. Klikkaa HTML-koodikenttää ennen haun suorittamista, koska muutoin haku ei kohdistu koodiin.
Näin tarkistat, onnistuiko käyttöönotto


Muutaman tunnin kuluttua voit käydä Google Analyticsin sivuilla tarkistamassa, onko palvelun käyttöönotto onnistunut. Mene kohtaan Järjestelmänvalvoja > Seurantatieto > Seurantakoodi. Tila-kohdassa pitäisi lukea, että tietoja vastaanotetaan.


Milloin palvelu alkaa toimia?


Google Analyticsillä menee jonkin aikaa, noin vuorokausi, että se alkaa näyttää tilastoja blogista. Tämä johtuu siitä, että päivitykset tehdään vuorokauden välein.

Jos Analyticsin käyttöönotto ei jostain syystä onnistu, voit kysyä minulta neuvoa kommenttiboksissa tai sähköpostitse.


HUOM! Tilastoja näytetään vain Google Analyticsin käyttöönoton jälkeiseltä ajalta. Ajalta ennen seurantakoodin liittämistä et näe tietoja, koska palvelu ei voinut silloin millään tavalla seurata sivustosi liikennettä.

16 kommenttia:

 1. Jos otan käyttöön godaddystä oman verkkotunnuksen niin miten se tapahtuu sen ostamisen jälkeen? säilyykö blogspotissa tekemäni kaikki työ tallella vai mitenkä? haluaisin heti alkuun oman verkkotunnuksen, mutta en osta sitä jos siitä tulee ylimääräistä häslinkiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki postaukset säilyvät kyllä Bloggerissa. Googlella on hyvä ohje blogin siirtämiseen omalle verkkotunnukselle:

   https://support.google.com/blogger/troubleshooter/1233381?hl=fi#ts=1734115

   Poista
  2. kiitos! ohjeesi ovat kyllä korvaamattomia kun on näin tampio itse :D

   Poista
 2. Sori, mutta kysyn vielä apua :D Kuinka saan blogin sivujen ulkoasua muokattua? siis niitä painikkeita. en tykkää kun ne kaikki menevät yhteen sumppuun vasempaan reunaan, haluaisin niitä paljon leveämmälle! koko bannerin matkalle siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän postauksen alaosasta löytyy ohjeita sivujen muokkaamiseen:

   http://blogikonsultti.blogspot.fi/2014/09/sivujen-ja-valilehtien-luominen-blogiin.html

   Tuon viimeisen koodin avulla voit keskittää sivut niin ne eivät jää sumppuun sinne vasempaan reunaan.

   Kysy vaan reippaasti, jos kaipaat apua. Autan mielelläni :)

   Poista
 3. KIITOS! tästä blogista on ollut niiiiiin paljon apua! en tiedä kuinka olisin pärjännyt ilman tätä.... :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi :) Kiva kuulla, että tästä on ollut apua.

   Poista
 4. Miten lopetan Google Analyticsin käytön = poistan sen? Google-tili näytti antavan mahdollisuuden vain Gmailin ja videoiden poistamiseen. Suurin osa niistä blogini lukijoista, jotka tunnen myös epävirtuaalisessa elämässä, vastustaa tietojen keruuta ja uhkaa lopettaa blogin lukemisen. Voin kuvitella, että myös tuntemattomat lukijat vieroksuvat Analyticsia yhtä lailla. Kohta ei kukaan lue eikä kommentoi. Toisaalta seuranta ei oikeastaan anna kovin paljon, kun genre on lähinnä haircut. Sitä paitsi on masentavaa nähdä, että innokkaimmat seuraajat asuvat sellaisissa paikoissa kuin Samara ja Izhevsk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google Analyticsin seurantatunnus ja -koodi pitää poistaa blogista. Tämän jälkeen Analytics ei enää kerää kävijöistä tietoa. Tässä vielä linkki ohjeeseen, miten Analytics-tili lopetetaan:
   https://support.google.com/analytics/answer/1009696?hl=en-GB

   Poista
  2. Kiitokset! Olisi pitänyt tajuta panna ulkomaankielinen haku päälle...

   Poista
 5. heippa! Mulla on ongelam analyticsin kanssa ja olisin tosi kiitollinen saadessani apua dilemmaan! Analytics kyllä toimii, mutta raporteissa lukee kävijätilastot vain ulkomailta?!? Suomea ei siis näy tilastoissa ollenkaan. Ylimpänä tilastoissa on vain suluissa (not set) ja siisnä kyllä jokin lukema? Mua ei oikeestaan edes kiinnosta tässä kohtaa ulkomaiset lukijat juurikaan vaan haluisin nahdä suomen liikenteen, koska blogini on kuitenkin suomenkielinen. Toki kaikki ovat tervetulleita lukemaan, mutta tärkeimm
  ät lukijat puuttuvat kokonaan?!?! HELP ME!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Pahoittelut, että vastaamisessa meni näin pitkään. Näkyykö Bloggerin tilastoissa kuitenkin suomalaiset kävijät? Kävin äsken katsomassa blogiasi. Näkyykö minun vierailuni tilastoissa? Analyticsissa tuo "not set" tarkoittaa, ettei tietoa ole saatu kerättyä kyseisistä blogivierailuista. Eli Analytics ei todennäköisesti ole osannut tulkita lukijan IP-osoitteesta, missä maassa hän on. Monet suomalaiset kävijät luultavasti sisältyvät siihen "not set "-kategoriaan.

   Kannattaa huomioida, että myös ulkomailla asuvat suomalaiset saattavat seurata blogiasi. Myös hakurobotit käyvät blogissasi keräämässä tietoa, mikä näkyy tilastoissa ulkomaalaisena kävijänä.

   Toivottavasti tästä oli apua!

   Poista
 6. ps. kirjoitan siis myös blogspotissa...

  VastaaPoista
 7. Kiitti peijuunisti! Nyt jännään alkaako toimia! Olin luonut tunnukset aikoja sitten jo mutten liittänyt sitä koodia!!!! Kun en ollut tajunnut ;( Kiitti vielä!

  VastaaPoista
 8. Kiitos paljon kaikista blogisi ohjeista! Perutin muutama kuukausi sitten uuden blogin ja nämä postauksesi ovat olleet todella tarpeellisia! Nyt odottelen, että google analytics alkaa toimia :)

  VastaaPoista
 9. Eiii lähtent toimimaan. Oon ihan superhuono näissä. Eli miulla on blogialustana blogger, kopioin ton tunnuksen sinne asetuksiin. Eikä toimi. Osaatko sanoa mikä meni vikaan? Pitikö tolla koodilla tehdä jotain?
  T: EpätoivoEmmi

  VastaaPoista