maanantai 20. huhtikuuta 2015

Seuraajien ostaminen sosiaalisessa mediassa


Mistä on kyse?


Tiesitkö, että seuraajien ostaminen esimerkiksi Instagramiin on iso bisnes maailmalla? Muutamalla eurolla voi ostaa itselleen satoja tai jopa tuhansia seuraajia. Tyypillisimpiä asiakkaita ovat esimerkiksi poliitikot, muusikot ja bloggaajat. Eli julkisuudessa olevat ihmiset, joilla on paineita olla suosittuja.

Mitä enemmän ostaja maksaa, sitä aidomman oloisia seuraajia saa. Nykyään voi ostaa esimerkiksi suomalaisia seuraajia, joilla kaikilla on aidon oloiset profiilit. Lisämaksusta seuraajia voi hankkia ”ripotellusti” eli he kaikki eivät ala seuraamaan sinua samaan aikaan, jotta huijausta ei huomattaisi, vaan seuraajia ilmestyy esimerkiksi vain kymmenen päivässä. 

Köyhissä maissa on ihmisiä, jotka tekevät näitä feikkiprofiileja saadakseen rahaa. He luovat ilmaisia sähköpostiosoitteita ja yhdistävät niihin keinotekoisia sosiaalisen median profiileja. He varastavat netistä profiilikuvia ja tekevät profiileille sekalaisia päivityksiä. Kun nämä keinotekoiset profiilit lisää kavereiksi keskenään, profiilit alkavat näyttää aidoilta, jolloin ne ovat valmiita myytäviksi. Nykyään tämäkin on jo taidettu automatisoida ja robotit osaavat luoda profiileja.

Facebook arvioi muutama vuosi sitten, että sivustolla on huikeat 83 miljoonaa epäaitoa profiilia. Seuraajalukuja miettiessä tuleekin helposti epäuskoinen olo. Jotenkin on vaikeaa ymmärtää, että esimerkiksi laulaja Katy Perrya seuraa lähes 1 % maailman väestöstä Twitterissä.


Twitter Top3 20.4.2015
Ihailijoita ei voi koskaan olla liikaa... vai voiko?


Miksi seuraajia ostetaan?


Nykypäivänä suosio on suoraan mitattavissa seuraajien, tykkäysten, kommenttien ja katselukertojen määrästä. On siis ymmärrettävää, että nettisuosio on tavoittelun arvoista. Seuraajien ostaminen on silti moraalisesti epäilyttävää. Voiko seuraajien, katselukertojen ja tykkäyksien määrästä päätellä enää mitään, jos nekin ovat ostettavissa?

Nettisuosio on tärkeää, koska sen avulla voi tienata enemmän rahaa. Esimerkiksi bloggaajat haluavat maksimoida seuraajiensa määrän, koska se tietää heille suurempia tuloja. Tällöin mainostajat kiinnostuvat bloggaajasta, koska he ajattelevat, että blogiin laitettava mainos tavoittaa suuren määrän mahdollisia ostajia, joten mainostajat ovat valmiita maksamaan paljon saadakseen mainoksensa näkyville blogiin.


Pönkittäisitkö sinä egoasi viidellä dollarilla?


Mistä tietää, onko joku ostanut seuraajia?


Yllättävä nousu seuraajien määrässä voi kieliä seuraajien ostamisesta. Esimerkiksi twittercounter.com-sivustolla voi katsoa yksittäisten Twitter-käyttäjien seuraajatilastoja. Seuraajien ostaminen näkyy usein jyrkkinä nytkähdyksinä ylöspäin.

Toinen selkeä merkki seuraajien ostamisesta on, että käyttäjän päivityksissä on vähän kommentteja ja tykkäyksiä suhteessa seuraajien määrään. Toisaalta myös kommentteja ja tykkäyksiäkin voi ostaa. Tekaistut kommentit tunnistaa yleensä niiden roskapostiluonteesta. Ne eivät liity itse päivitykseen mitenkään vaan voivat olla esimerkiksi ”Please follow”.

Kolmas keino on tutkia seuraajalistaa ja katsoa, ovatko profiilit aitoja. Tässä on tyypillisimpiä feikkiseuraajan piirteitä:
  • Ei profiilikuvaa eikä muita kuvia. Jos kuvia on, ne eivät ole itsestä, vaan esimerkiksi sarjakuvahahmosta.
  • Seuraa satoja tai jopa tuhansia ihmisiä, mutta itsellä on vain muutamia seuraajia.
  • Päivitykset ovat turhanpäivisiä eivätkä ne liity käyttäjän omaan elämään.
  • Nopeasti tekaistu nimimerkki, esim. anonymous1358.



Mitä haittaa seuraajien ostamisesta on?


Maineen menettäminen. Ostetut seuraajat on helppo erottaa tavallisten seuraajien joukosta. Omaa nettisuosiotaan rahalla pönkittävät vaikuttavat epätoivoisilta ja turhamaisilta tyrkyiltä.

Päivitykset tavoittavat pienemmän osan todellisista seuraajista. Esimerkiksi Facebook toimii siten, että se näyttää päivitykset vain osalle kavereista ja jos he tykkäävät ja kommentoivat, näytetään päivitys muillekin.

Tili saatetaan jäädyttää. Monet sosiaalisen median sivustot jäädyttävät sellaiset tilit, joiden huomataan harjoittavan epäilyttävää toimintaa. Oman suosion keinotekoinen kasvattaminen luetaan kielletyksi toiminnaksi monilla sivustoilla.

1 kommentti:

  1. Vapaa Instagram seuraajat ja tykkäykset https://buycheapestfollowers.com

    VastaaPoista