keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Arvonnan järjestäminen blogissa


Arvonta tuo blogille lisää lukijoita


Arvonnan järjestäminen on erinomainen tapa saada blogiin lisää kävijöitä. Lukijat ovat mielissään, kun bloggaaja huomioi heidät järjestämällä arvonnan. Arvonnat voivat myös motivoida lukijoita jatkamaan blogin seuraamista.

Kannattaa muistaa, että arvonnan järjestäminen on vain lyhyen aikavälin ratkaisu kävijämäärän kasvattamiseen. Jotkut blogissa vierailevat haluavat vain voittaa palkinnon eivätkä he aio jäädä seuraamaan blogiasi pidemmäksi aikaa.
Näin järjestät arvonnan blogissa:1. Päätä, miksi järjestät arvonnan


Alussa kannattaa asettaa arvonnalle tavoite. Mitä asioita haluat saavuttaa järjestämällä arvonnan? Ehkä haluat lisää lukijoita blogillesi tai seuraajia blogisi Facebook-sivulle. Arvonnan järjestäminen on antoisampaa, kun tiedät, mitä tavoittelet.

Arvonnasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se on erinomainen tilaisuus kysyä lukijoilta esimerkiksi postaustoiveita tai palautetta blogista. Tällöin voit pyytää lukijoita osallistumaan kilpailuun esimerkiksi jättämällä postaustoiveen ja sähköpostiosoitteen kommenttiboksiin.


2. Valitse palkinto


Palkinto on luonnollisesti arvonnan tärkein osa. Johdonmukaisuuden vuoksi olisi hyvä, että palkinto liittyy blogin aihealueeseen. Muotiblogissa ei siis kannata arpoa kiikareita vaan esimerkiksi setti erivärisiä kynsilakkoja. Mieti, mistä tuotteista itse pidät ja mistä arvelisit lukijoiden pitävän.

Kun olet valinnut arvottavan tuotteen, sinun tulee hankkia se käsiisi. Voit ostaa tuotteen itse tai ottaa yhteyttä tuotetta myyvään yritykseen. Varaudu perustelemaan yritykselle, miten se hyötyy arvonnasta. Kerro myös, jos olet jo aikaisemmin kehunut yrityksen tuotteita blogissasi. Muista ilmoittaa arvontapostauksessa, että arvonta toteutetaan yhteistyössä kyseisen yrityksen kanssa ja yritys lahjoittaa arvottavat tuotteet. Sovi yrityksen edustajien kanssa, kuka lähettää tuotteen arvonnan voittajalle.

Yleensä mitä arvokkaampi palkinto on, sitä enemmän on osallistujia. On loogista, että useampi ihminen jaksaa nähdä vaivaa osallistuakseen arvontaan, jonka palkintona on älypuhelin kuin vaikkapa jalkaraspi. Palkinnon rahallista arvoa tärkeämpää kuitenkin on se, että tuote on mielenkiintoinen ja mahdollisimman moni lukija haluaisi sen omakseen.


3. Kerro arvonnan säännöt postauksessa


Tee lyhyt postaus, jossa kerrot lukijoille arvonnasta. Kerro selkeästi, mitä arvotaan, miten arvontaan voi osallistua ja mihin asti osallistumisia otetaan vastaan. Arvotaanko palkinto kaikkien osallistujien kesken vai meneekö se parhaan kommentin jättäneelle? Kerro myös, millä tavalla otat voittajaan yhteyttä.

Voit kertoa arvonnasta esimerkiksi tällä tavoin:

Sain mahdollisuuden arpoa yhden kameran lukijoiden kesken. Palkinnon arvo on 150 euroa. Voit osallistua arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen viimeistään sunnuntaihin 15.6.  mennessä. Muista antaa sähköpostiosoitteesi, jotta voin ottaa sinuun yhteyttä, jos voitat palkinnon. Kerro kommentissa, miksi juuri sinun pitäisi voittaa tämä kamera. Parhaan kommentin jättänyt voittaa palkinnon. Otan voittajaan yhteyttä sähköpostitse arvonnan päättymisen jälkeen. Onnea arvontaan!

Postaukseen kannattaa laittaa kuvia sekä lyhyt tuotearvostelu tuotteesta, jotta lukijat tietävät, millaisesta tuotteesta on kyse. Näin postaus on hyödyllinen vielä arvonnan päättymisen jälkeenkin, kun kyseisestä tuotteesta tietoa etsivät voivat lukea arvostelun.


4. Mainosta arvontaa sosiaalisessa mediassa


Jos blogillasi on Facebook-sivu tai muita sosiaalisen median profiileja, kannattaa arvontaa mainostaa niiden kautta. Jotkut bloggaajat linkittävät arvontojaan myös nettikilpailusivustoille, mutta en suosittele tekemään niin. Niiden kautta saa varmasti hurjan määrän osallistujia, mutta ongelmana on, että niiden sivustojen kautta tulevat eivät mitä luultavimmin ole kiinnostuneita blogisi sisällöstä vaan he haluavat vain osallistua arvontaan. Sitä paitsi todennäköisesti haluat, että palkinto menee blogin oikealle lukijalle eikä ahneelle tyypille, joka tehtailee osallistumisia nettikilpailuihin.


5. Valitse voittaja ja lähetä palkinto


Kun arvonta on päättynyt, on aika valita voittaja. Voit valita voittajan esimerkiksi täysin sattumanvaraisesti osallistujien joukosta tai kenties päättää kommenttien perusteella, kuka mielestäsi ansaitsee palkinnon. Blogissa on hyvä kertoa, että olet valinnut voittajan ja ottanut häneen henkilökohtaisesti yhteyttä.


Pitääkö arvonnasta maksaa veroa?


Keskustelupalstoilla on pohdittu, kuuluvatko blogiarvonnat arpajaisverolain piiriin. Kävin tutustumassa kyseiseen lakiin ja siitä selvisi, että arpajaisveron maksaa arpajaisten toimeenpanija ja vero on 30 prosenttia jaettujen voittojen yhteenlasketusta arvosta. Veroa ei ole suoritettava, jos kalenterikuukaudelta suoritettavan arpajaisveron määrä on vähemmän kuin 50 euroa. Eli jos siis arvot blogissa tuotteita alle 166,66 euron arvosta per kalenterikuukausi, veroa ei tarvitse maksaa. Saa toki korjata, jos olen väärässä!


Suunnitteletko sinä blogiarvonnan järjestämistä tai oletko jo kenties pitänyt arvonnan? Osallistutko arvontoihin muiden blogeissa? Kerro kokemuksistasi kommenttiboksissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti