keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kuvakollaasin tekeminen Picasalla


Kuvakollaasit ovat erinomainen tapa elävöittää blogia. Niitä voi käyttää esimerkiksi mainospostausten ja bannerien tekemiseen. Kollaasiin saa liitettyä monta pientä kuvaa yhdeksi suureksi kuvaksi, mikä on hyödyllistä, koska kaikkien kuvien laittaminen postaukseen yksitellen tekisi postauksesta pitkän ja vaikealukuisen.

Itselläni ei ollut ennestään paljoakaan kokemusta kollaasien tekemisestä, mutta halusin kovasti oppia tekemään niitä. Ryhdyin tutkimaan aihetta ja huomasin, että monet muut bloggaajat tekevät hyvännäköisiä kollaaseja Picasa-ohjelmalla. Joten eikun siis lataamaan kyseinen ohjelma ja selvittämään, miten se toimii.

Opetan tässä postauksessa, miten mainoskollaasi tehdään blogiin. Mainoskollaasit ovat yksi tuottavimmista tavoista tienata blogilla rahaa, minkä vuoksi ne ovat suosittu näky blogeissa. Tätä ohjetta voi toki soveltaa myös muunlaisten kuvakollaasien tekemiseen.

1. Mene Picasan sivulle ja lataa ohjelma tietokoneellesi.


2. Anna Picasalle lupa etsiä kuvia tietokoneestasi.


3. Päätä, mitä aihetta kollaasi käsittelee. Itse haaveilen uudesta sohvasta, joten teen kollaasin kivannäköisistä sohvista. Kerään sohvakuvia Elloksen, Finnish Design Shopin ja Stockmannin nettisivuilta, koska olen niiden mainosohjelmissa mukana Tradedoublerin kautta (lue postaukseni Tradedoubleriin liittymisestä). Näin voin laittaa mainoslinkkejä sitten valmiiseen kollaasiin. Kuvat kannattaa rajata huolella ja laittaa kaikki samaan kansioon, jotta kollaasin luominen sujuu helposti.

4. Avaa Picasassa vasemmasta reunasta haluamasi kuvakansio ja klikkaa "Luo kuvakollaasi"-painiketta.


5. Kollaasinäkymässä voit asetella kuvat haluamaasi järjestykseen. Lisäksi voit muokata esimerkiksi kuvien kokoa ja reunojen tyyliä. Tässä vaiheessa ei vielä esimerkiksi lisätä tekstiä kuvaan vaan kuvat vain asetellaan haluttuun järjestykseen.6. Kun olet valmis, klikkaa vasemmalta "Luo kollaasi".

7. Jos haluat esimerkiksi lisätä tekstiä kuvaan, kaksoisklikkaa kollaasin kuvaa Picasan albuminäkymässä. Vasemmalle pitäisi ilmestyä muokkausvalikko. Klikkaa kohtaa "Teksti". 


8. Aseta tekstiasetukset sellaisiksi, kuin haluat. Tekstin voi kirjoittaa suoraan kuvaan eli mitään erityisiä tekstilaatikoita ei tarvitse luoda. Klikkaa lopuksi "Käytä". Itse numeroin kollaasissa olevat sohvat, koska aion merkitä mainoslinkit kuvan alle.


9. Kollaasini on nyt valmis. Kuvan voi lähettää Picasasta suoraan omaan Google-albumiin, mutta itse halusin tallentaa kuvan työpöydälle. Klikkasin alalaidasta kohtaa "Vie" ja muokkasin kohdekansion työpöydäksi.

10. Enää tarvitsee vain lisätä kollaasi postaukseen ja merkitä affiliate-linkit kuvan alle. Menen Tradedoublerin sivulla kohtaan "Mainosten hallinta" ja "Omat tekstilinkit". Tuotteille pitää luoda omat syvälinkit, koska lukija pitää ohjata linkin kautta suoraan tuotesivulle eikä yrityksen aloitussivulle, kuten mainoslinkit oletusarvoisesti johtavat. Klikkaa siis mainosohjelman perässä kohtaa "Syvälinkki". Itse valitsen syvälinkitysformaatiksi aina URLin, koska se on mielestäni yksinkertaisempi käyttää. Liitän kohde-URLiksi tuotteen osoitteen ja kopioin alta valmiin syvälinkityskoodin. Postaukseen koodin voi liittää tavallisen linkin tavoin yläpalkin "Linkki"-kohdan kautta.


Muista ilmoittaa lukijoille, että kyse on kaupallisista linkeistä, sillä muuten syyllistyt laittomaan piilomainontaan. Kirjoita siis postauksen loppuun "sisältää kaupallisia linkkejä" tai jotain muuta vastaavaa, kuten minäkin olen tehnyt tässä postauksessa.

Tältä näyttää valmis tuotos. Nyt vain mieleistä sohvaa valitsemaan! Tässä esimerkissä merkitsin siis tuotteet numeroilla ja laitoin numeroidut linkit kuvan alle, mutta aivan hyvin kuvan alle olisi voinut kirjoittaa tuotteiden nimet ja jättää kollaasin kuvat numeroimatta. Nämä ovat makuasioita.

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6


Loppukaneettina täytyy vielä todeta, ettei kollaasin tekeminen ollut yhtään niin vaikeaa, kuin olin kuvitellut. Se oli itse asiassa yllättävän terapeuttista puuhaa. Työläimmät osuudet olivat kuvien valitseminen netistä ja mainoslinkkien merkitseminen kuvan alle. Itse kollaasin luominen ja kuvien asettelu sen sijaan olivat nopeita ja mukavia vaiheita.

Oletko sinä tehnyt kollaaseja blogiisi?


sisältää kaupallisia linkkejä

3 kommenttia:

  1. Tää oli ihan superhyvä postaus ja tosi selkeet ohjeistukset, kiitos! Tästä oli paljon apua mulle, kun yritin vääntää ensimmäistä kuvakollaasia kokoon :D

    VastaaPoista
  2. En ymmärrä miten saan neljän kuvan kollaasin.. Olen siis valinnut neljää kuvaa jotka haluan kollaasiin ja valinnut kollaasin kooksi neliön. kuvat menee siihen muotoon mutta kuvat jäävät liian isoiksi kollaasiin?

    VastaaPoista