Blogin kielen valitseminen
Blogia perustaessa yksi tärkeimmistä päätöksistä on, millä kielellä aikoo kirjoittaa. Useimmat bloggaajat tykkäävät kirjoittaa omalla äidinkielellään, mutta jotkut tavoittelevat kansainvälistä lukijakuntaa ja valitsevat englannin. On myös bloggaajia, jotka kirjoittavat kaikki postaukset kahdella kielellä.
Vaihtoehtoja on siis monia. Mutta miten sitä löytäisi itselle sopivimman vaihtoehdon?
Kielen valitsemisen ei tarvitse olla hakuammuntaa vaan ratkaisun voi löytää seuraavia asioita pohtimalla:
Kenelle kirjoitat? Mieti, keitä mahdolliset lukijat voisivat olla. Haluatko kirjoittaa blogiasi suomalaisille vai tavoitteletko ulkomaista yleisöä?
Mikä on blogin aihe? Englanniksi kirjoittaessa tarkasti rajatusta aiheesta on hyötyä kun taas suomeksi kirjoittaessa siitä voi olla haittaa. Jos kirjoitat blogia 70-luvun hiuskoristeista, ei Suomesta todennäköisesti löydy riittävästi lukijoita blogillesi. Bloggaaminen on tylsää, jos kukaan ei lue blogia. Englanninkieliselle blogille taas löytyy paljon lukijoita, vaikka aihe olisi kuinka rajattu.
Onko aihe suosittu? Jos valitsemastasi aiheesta on jo olemassa valtava määrä laadukkaita englanninkielisiä blogeja, voi olla viisaampaa kirjoittaa blogia suomen kielellä. Jos haluat blogata englanniksi suositusta aiheesta, sinun tulee tehdä blogistasi parempi tai ainakin erilaisempi kuin muut blogit.
Onko kielitaitosi riittävä? Ole rehellinen itsellesi ja mieti, millä kielellä pystyt kirjoittamaan laadukkaita postauksia. Vieraan kielen suhteen ei kannata kuitenkaan olla liian perfektionisti, sillä kielitaitosi tulee parantumaan blogia kirjoittaessa. Harva osaa kirjoittaa edes omaa äidinkieltään täydellisesti, joten lukijat eivät välitä pienistä kirjoitusvirheistä.
Kuinka pitkiä postaukset ovat? Jos postauksesi ovat todella pitkiä, et ehkä jaksa kirjoittaa niitä vieraalla kielellä. Nyrkkisääntönä kannattaa ainakin pitää, ettei kirjoita pitkiä postauksia kahdella kielellä. Jos haluat välttämättä huomioida myös ulkomaiset lukijat, voit kirjoittaa postauksen loppuun muutaman lauseen lyhennelmän englanniksi. Tämä oli jossain vaiheessa yleinen käytäntö suosituissa blogeissa.
Suomeksi vai englanniksi?
Koska useimmat tekevät kielivalinnan suomen ja englannin väliltä, ajattelin tehdä vielä lyhyen listauksen molempien kielien hyvistä ja huonoista puolista:
Englanti
+ maailmanlaajuinen lukijakunta
+ kielitaito paranee
- enemmän kilpailua
- vieras kieli vaikeampi kirjoittaa
Suomi
+ helppo kirjoittaa
+ vähemmän kilpailua
+ bloggaaja voi helposti profiloitua oman aiheensa asiantuntijaksi
- rajallinen lukijakunta
Kielivalintaa voi muuttaa myöhemmin
Pitkään blogatessa voi käydä niin, että blogin suosion kasvaessa sille ilmaantuu ulkomaisia lukijoita. Lukijat saattavat toivoa, että bloggaaja kirjoittaisi myös englanniksi. Tällöin blogin kielen vaihtaminen voi olla paikallaan. Blogi saa ja sen tulee mukautua muutoksiin. Bloggaajan ei tarvitse ikuisesti kirjoittaa samalla kielellä, jos se ei tunnu enää oikealta.
Vinkkejä kaksikieliselle bloggaajalle
Jos päätät kirjoittaa blogia kahdella kielellä, kannattaa kielet erottaa toisistaan esimerkiksi eri värien tai kursiivin avulla. Aika tavallista on kirjoittaa suomenkielinen teksti esimerkiksi mustalla ja englanninkielinen vaaleanharmaalla. Suosittelen vilkaisemaan suomalaista Mariannan-blogia sekä ruotsalaista Kenzas-blogia. Niissä kaikki postaukset on kirjoitettu systemaattisesti kahdella kielellä ja kielet on erotettu toisistaan onnistuneesti.
Millä kielellä sinä päätit blogata? Miten päädyit valintaan?
Hei Blogikonsultti. Aivan ensiksi haluan kiittää sua todella selkeistä ja asiapitoisista postauksistasi. Näistä on ollut hurjasti apua tällaiselle aloittelevalle bloggaajalle :)
VastaaPoistaMä valitsin blogini kieleksi englannin ja aiheena on arkiset asiat huumorilla ja oivalluksilla höystettynä itseironiaa unohtamatta. Kirjoittaminen englanniksi on hitaampaa kuin se olisi mulle suomen kielellä, mutta englanniksi sanojen kanssa leikittely on taas vastapainoksi antoisampaa ja mun motto kirjoittaessa onkin: jos aihe kiinnostaa mua ja teksti naurattaa mua itseäni, julkaisen sen. Englanniksi on musta helpompi kirjoittaa rohkeammin, kun sanoilla ei ole niin suurta painoarvoa kuin samoilla suomenkielisillä sanoilla mulle olisi. Ehkä ne jonkun natiivin silmään sieltä hyökkäävät, mutta sehän on tässä oppimisprosessissa vaan aika hauska lisä.
Kiitos vielä huippublogista!
Kiitos kommentista! Mukava kuulla, että postauksistani on ollut hyötyä.
PoistaPuit juuri sanoiksi sen, mitä olen itsekin ajatellut, että vieraan kielen sanoilla ei ole itselle niin suurta painoarvoa kuin suomenkielisillä sanoilla on. Välillä puhuessakin tuntuu, että vitsailu vieraalla kielellä käy helpommin :)
Sinulta saa selkeät ohjeet. Kiitos!!! Onnekseni löysin blogisi.
VastaaPoistaKiva kuulla, kiitos!
PoistaKiitos taas selkeistä ohjeista ja hyvistä analyyseistä. Teinkin heti korjauksen omaan blogiini ja kursivoin englanninkielisen tekstin.
VastaaPoistaKävin katsomassa lopputulosta, hyvältä näytti!
PoistaHei. Kiitos kovasti näistä ohjeista, joita tällainen aloitteva" termitkin vielä hukassa" oleva kirjoittaja tarvitsee. Monta kysymystä minulla olisi mutta tässä yksi:( myöhemmin lisää) Sainkuin sainkin sivuilleni lisättyä kävijälaskurin mutta vaikka olen useasti omalta koneelta klikannut sen " älä tilastoi/seuraa omaa liikennettä" niin näyttää kuitenkin että esim tekstiä kirjoittaessani kun tarkistan näkymää esikatselussa niin laskuri laskee nekin. Kymmenenkin kävijää sillä aikaa kun kirjoitan uuden tekstin, en usko , vaan se tilastoi mun omat käynnit kuitenkin vaikka tarkistan täpän olevan oikeassa kohdassa. En ole tämän alan ihmisiä ollenkaan, kantapään kautta kaikki kokeilen joten pystytköhän neuvomaan miten toimisin? Kiitos. Kirjoitan vielä anonyymisti kun en "kehtaa" nimellä julkaista. blogi on lähinnä sukulaisille infona mutta taitaa tässä nälkä kasvaa syödessä. tässä blogini: http://meidankotijakeittio.blogspot.fi/
VastaaPoistaTuo "älä seuraa omia sivun katselujasi" -toiminto on ihan yhtä tyhjän kanssa. Itsekin olen yrittänyt ottaa sen käyttöön, mutta Blogger edelleen tilastoi omat käyntini. Kerran avasin blogini monta kymmentä kertaa nopeasti peräkkäin ja noin 20 käynnin jälkeen käyntini eivät enää näkyneet tilastoissa. Siinä vaiheessa Blogger taisi vasta tajuta, että se olen minä.
PoistaNetistä löytyy jonkin verran ohjeita, miten voisi saada kyseisen toiminnon toimimaan. Kannattaa lukaista esim. tämä ohje:
Stats And The "Don't track your own pageviews" Option
Hei! Voisinko kysyä vinkkiä otsikoinnista?
VastaaPoistaKirjoittaisin mielelläni ruokablogini (Hämmentäjä) sekä suomeksi että englanniksi. Saan jatkuvasti pyyntöjä englanninkielisiin teksteihin. Toisaalta en haluaisi menettää suomalaista lukijakuntaani. Jos siis kirjoittaisin reseptit kahdella kielellä, miten otsikoin? Nyt otsikot ovat tarkasti ruokaa kuvaavia. Esimerkiksi "Amerikkalainen kurpitsapiirakka tuorejuustokuorrutteella". Olisiko otsikko jatkossa "Amerikkalainen kurpitsapiirakka tuorejuustokuorrutteella / American pumpkin pie with cream cheese frosting"? Kovin pitkäksi menee. :)
Voinko jotenkin pitää eri kieliversioita rinnakkain? Vai pitääkö vain yrittää lyhentää otsikoita, vaikka niiden kuvaavuus ja koukuttavuus siinä kärsii?
Vinkit tervetulleita!! Kiitos todella paljon!!
Moikka, onko tämä kaikilla että ystävät eivät löydä käyttäjää kuluuko siinä joku tietty aika että käyttäjä tulee julki vai olenko tehnyt jotain väärin?
VastaaPoista