keskiviikko 5. elokuuta 2015

Temppuileeko teksti? Poista muotoilu!


Käykö sinulle joskus niin, että postauksen muotoiluasetukset eivät mene niinkuin haluaisit ja postauksesta tulee väärän näköinen? Oletko kenties kamppaillut Word-tiedoston kanssa gradua kirjoittaessasi, kun tekstin joukkoon on ilmestynyt erikokoisia välejä, etkä ole saanut niitä mitenkään muokattua?

Tämän tyyppisiin ongelmiin on olemassa yksinkertainen ratkaisu, nimittäin muotoilun poistaminen. Tästä keinosta hyötyvät niin bloggaajat kuin muutkin kirjoittajat.

Kirjoitan yleensä blogipostaukset valmiiksi jossakin tekstinkäsittelyohjelmassa (esim. Wordissa) ja kopioin valmiin tekstin Bloggeriin. Monet bloggaamista opettavat sivustot sanovat, että näin ei kannattaisi tehdä, koska muista ohjelmista kopioitaessa tekstiin tulee ylimääräistä koodia mukaan, mikä tekee blogista raskaan. Teksti ei ehkä tottelekaan Bloggerin fonttiasetuksia ja valmiissa postauksessa saattaa olla vääränlainen fontti ja ylimääräisiä rivejä.

Tässä on esimerkki, mitä tapahtuu, kun tekstiä liittää Wordista Bloggeriin. Wordista kopioitu lause näyttää Bloggerissa tältä:
HTML-näkymässä paljastuu, miten paljon koodia tekstin mukana tuli. Tähän kuvaan mahtui vain pieni pätkä koodista – niin paljon sitä oli.
En halua kirjoittaa postauksia Bloggerissa, koska en hahmota siellä koko tekstin rakennetta ja pituutta enkä myöskään huomaa tekemiäni kirjoitusvirheitä. Päätin siis etsiä ratkaisun, miten blogipostauksesta voi poistaa Wordin mukana tulleen muotoilun.

Vastaus löytyi yllättävän läheltä. Bloggerin postausnäkymässä on nimittäin "Poista muotoilu" -painike, jota klikkaamalla kaikki muotoiluasetukset häipyvät.
Wordissa taas vastaava "Clear Formatting" -painike näyttää tältä, mutta painikkeen ulkonäkö voi hieman vaihdella. Maalaa ensin teksti ja klikkaa sitten tuota painiketta, niin saat muotoilun poistettua. Tämä ei tietenkään tehoa kaikkiin muotoiluongelmiin, mutta tätä kannattaa kokeilla ainakin ensiapukeinona.
Muissa tapauksissa voi käyttää esimerkiksi editpad.org-sivuston työkalua, joka poistaa tekstistä muotoilun. Liitä tekstisi sivustolle, niin muotoilu katoaa.
Oletko sinä kokeillut muotoilun poistamista tekstistä?

9 kommenttia:

 1. Aika hyvä vinkki! :) Itse jos esimerkiksi lainaan joltakin sivulta tekstiä, kierrätän sen Bloggeria käyttäessä HTML-puolen kautta jolloin mukaan kopioituu yleensä vain teksti ja muotoilut jää automaattisesti pois. Lisäksi kun HTML:ää osaan, on helppo muutenkin poistaa mukana tulleet muotoilut, mutta onhan se työlästä. Täytyy pitää tää mielessä vastaisuuden varalle!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että vinkki tuli tarpeeseen! Muotoilun poistamisesta on kyllä paljon hyötyä postauksia ja muita tekstejä kirjoittaessa.

   Poista
 2. Moikka! Ja ensinnäkin kiitoksia blogistasi, täältä olen monen monta hyödyllistä vinkkiä napannut :) Minua on mietityttänyt, miten saan tuonne sivupalkkiin tuon lukijat palkin, "liity tähän sivustoon"? Olen yrittänyt sitä saada, mutta jostain syystä en vain osaa! Olisin kiitollinen, jos minua valaisisit asian suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pidät blogistani! Lukijat saa näkyville sivupalkkiin seuraavasti: Mene Bloggerissa vasemmasta sivupalkista kohtaan "Ulkoasu". Valitse "Lisää gadget" ja sitten avautuvan ikkunan vasemmasta laidasta kohta "Muita laajennuksia". Ja sitten valitsee kohdan "Lukijat". Näin pitäisi onnistua :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! :)
   Tuo "muita laajennuksia" on mennyt näemmä minulta ihan ohi!

   Poista
 3. Kun teen tekstin toisella tekstinkäsittelyohjelmalla ja liitän sen Bloggeriin valitsemalla kohdan "liitä pelkkänä tekstinä", tuleeko silloinkin koodia mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota toimintoa käyttäessä ei tule mitään ylimääräistä mukana vaan pelkkä teksti liitetään.

   Poista