torstai 10. syyskuuta 2015

Kannattaako anonyymi kommentointi hyväksyä?


Blogitekstit herättävät keskustelua


Bloggaamisen tarkoitus on jakaa tietoa ja omia ajatuksia muiden kanssa ja herättää sitä kautta keskustelua. Vuorovaikutus lukijoiden kanssa on yksi parhaimmista asioista bloggaamisessa. Ainakin itseäni kiinnostaa lukijoiden mielipiteet kirjoittamistani teksteistä. Blogit ovat ennen kaikkea yksi sosiaalisen median muoto ja juuri se sosiaalinen puoli tekee bloggaamisesta kiinnostavaa.

Olen hyväksynyt anonyymin kommentoinnin blogissani, koska haluan antaa kaikille lukijoilleni mahdollisuuden osallistua keskusteluun. Minulle on tärkeää, että kommenttiboksissa tulee esille uudenlaisia näkökulmia ja kommentoijat voivat kertoa omia kokemuksiaan postauksen aiheeseen liittyen. Kommentoiminen on lukijoille helppoa, kun heidän ei tarvitse kirjautua sisään eikä antaa omaa nimeään tai sähköpostiosoitettaan.

Kuka tahansa voi siis kommentoida blogiani, mutta tarkistan kaikki kommentit ennen niiden julkaisemista. Kun saan uuden kommentin blogiin, Blogger lähettää valvontapyynnön sähköpostiini. Blogin kommenttiasetukset näyttävät tällä hetkellä tältä:




Anonyymit ovat ahkerimpia kommentoijia


Tähän blogiin tulleista kommenteista noin 60 % on anonyymeilta käyttäjiltä ja loput 40 % ovat kirjautuneilta käyttäjiltä. Kommenttien määrä olisi siis varsin vähäinen, jos kieltäisin anonyymin kommentoinnin. Lisäksi blogiin tulee toki jonkin verran roskapostiviestejä, mutta Bloggerin roskapostisuodattimen ansiosta ne menevät suoraan roskapostiin eivätkä aiheuta minulle päänvaivaa.

Perustin tämän blogin voidakseni auttaa bloggaajia kaikenlaisten blogiongelmien kanssa. Suurin osa kommenteista on ollut kiitteleviä, mutta olen saanut osani myös negatiivisista kommenteista, vaikka tämän tyyppiseen blogiin ei luonnollisesti tule suurta määrää negatiivisia kommentteja. Jos taas blogissa esittelee omaa elämäänsä ja valtavirrasta eriäviä mielipiteitään, niin kritiikki on kyllä taattu.


Anonyymi = pahis?


Usein sanotaan, että netissä ei kannata sanoa mitään sellaista, mitä ei haluisi omalla nimellään sanoa julkisesti. Ymmärrän kyllä, miksi noin sanotaan, mutta mielestäni lukijoille pitäisi silti antaa mahdollisuus kommentoida nimettömästi. Ihmisillä on erilaisia syitä, miksi he eivät halua kommentoida omalla nimellään nettiin. Esimerkiksi ujous voi olla yksi syy. Tietyissä ammateissa työskentelevillä työnantaja saattaa kieltää sosiaalisessa mediassa esiintymisen.

Anonyymi kommentoiminen tarjoaa tilaisuuden saada äänensä kuuluviin myös niille, jotka eivät muutoin pystyisi ilmaisemaan mielipidettään. Asia ei siis ole niin mustavalkoinen, että anonyymisti kommentoivat ovat automaattisesti pahoja ihmisiä, jotka haluavat haukkua muita.

Jo anonyymin kommentoijan käsitteeseen liittyy ennakko-odotuksia siitä, että kyseessä on jonkinlainen nettikiusaaja ja ilkeilijä. Anonyymeista käyttäjistä puhutaan yleensä siihen tyyliin, että "anot kiusaa", vaikka suurin osa heistä on ihan normaaleja ihmisiä. Kaikki anonyymit leimataan inhottaviksi ihmisiksi sen takia, että muutama heistä kirjoittelee ikäviä asioita nettiin.

Anonyymien jättämät ilkeät kommentit ovat hankala asia. Bloggaajan pitäisi kestää kritiikki eikä hänen pitäisi välittää ilkeilystä. Jotkut ohittavat negatiiviset kommentit olankohautuksella. Toisaalta kritiikkiin pitäisi vastata, koska onhan negatiivinen mielipidekin kuitenkin jonkun mielipide ja lukijoilla on oikeus olla eri mieltä. Jos ilkeän kommentin poistaa, ei sekään ole okei, koska se kertoo bloggaajan olevan herkkänahkainen ja haluavan olla aina oikeassa. Mitä ikinä bloggaaja tekeekään, hän on aina jonkun mielestä väärässä.

Suosittelen vastaamaan negatiivisiin kommentteihin asiallisesti, ihan samalla tavalla kuin vastaisit työpaikalla negatiiviseen asiakaspalautteeseen. Bloggaajatkin ovat tavallaan asiakaspalvelijoita ja lukijat heidän asiakkaitaan. Lue lisää, miten ilkeisiin kommentteihin pitäisi reagoida.


Anonyymin kommentoinnin estäminen ei estä nettikiusaamista


Nimettömien kommenttien estäminen ei estä negatiivisia kommentteja blogista. On totta, että anonyymin kommentoinnin kieltäminen vähentää ylipäänsä kommenttien määrää, joten myös negatiivisia kommentteja tulee suhteessa vähemmän.

Monet bloggaajat kieltävät anonyymin kommentoinnin sillä perusteella, että ihmisten pitäisi uskaltaa sanoa sanottavansa omalla nimellään ja omilla kasvoillaan. Jos lukijan pitää olla kirjautuneena esimerkiksi Google-profiiliinsa voidakseen kommentoida tai hänen pitää antaa nimi ja sähköpostiosoite, se ei tarkoita, että hänen on pakko jättää kommentti omalla nimellään. Sellaista kommentointijärjestelmää ei ole, joka tarkistaisi, onko kyseessä oikeat nimitiedot. Kommentoija voi siis aivan hyvin jättää kommentin tekaistuilla tiedoilla.


Missä tilanteissa anonyymi kommentointi kannattaa kieltää?


Esimerkiksi seuraavissa tapauksissa voi olla perusteltua, että vain kirjautuneet käyttäjät saavat kommentoida:

  • Jos anonyymeilta käyttäjiltä satelee vihaisia kommentteja.
  • Jos blogi on todella suosittu ja siihen tulee niin paljon kommentteja, ettei kaikkia ehdi lukemaan saati vastaamaan niihin, voi anonyymin kommentoinnin kieltäminen olla hyvä keino vähentää kommenttien määrää.

Loppupeleissä kyseessä on tietysti bloggaajan oma valinta. Jotkut sietävät negatiivisia kommentteja hyvin kun taas toiset loukkaantuvat niistä herkästi. Itse näen asian niin, että anonyymeista niin pieni osa on "mätiä yksilöitä", että olisi turhaa kieltää kaikilta anonyymeilta käyttäjiltä kommentoiminen.


Annatko sinä anonyymien kommentoida postauksiasi? Miten olet päätynyt valintaasi? Entä kommentoitko itse omalla nimelläsi vai anonyymisti muiden blogeja?

5 kommenttia:

  1. Päätin sallia blogissani anonyymin kommentoinnin tajutessani, että suuri osa lukijoistani on varmaan anonyymejä. Itse en tehnyt google tiliä ennen oman blogin perustamista ja välillä kiukutti, jos löytyi hyvä teksti, johon olisi oikeasti ollut jotain sanottavaa mutta anonyymi kommentointi oli kielletty.

    VastaaPoista
  2. Sallin anonyymien kommentit, juurikin siksi että kaikilla pitää olla mahdollisuus sanoa sanottavansa. Vielä ei ole oikeastaan tullut ilkeitä kommentteja, sitä riemulla odottelemaan;D Ihana postaus taas!

    VastaaPoista
  3. Jos haluaisin kommentoida niin, että blogin pitäjällä olisi mahadollisuus lähettää vastauksensa minun sähköpostiosoitteeseeni, niin onnistuuko tämä? Siis niin ettei vastaus näy ollenkaan blogissa (blogin pitäjä ei ehkä halua vastausta julkiseksi, kysymys on kyllä ihan asialinjalla, kuten vastauskin, muttei ihan yleiseen jakoon kuitenkaan kiva)

    VastaaPoista
  4. Mitä tarkoittaa käänteinen linkki :)?

    VastaaPoista
  5. Sallin anonyymit kommentit lukuunottamatta niitä, joissa ensin kehutaan artikkelia ja sen jälkeen tulee jonkin asian mainostaminen. Ne poistan

    VastaaPoista