keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Miten saada lukijoita vanhoille postauksille?


Älä anna vanhojen postausten unohtua


Useimmat bloggaajat keskittyvät vain kirjoittamaan uusia postauksia ja antavat vanhojen postausten kadota blogin syövereihin. Joissakin blogeissa ei edes ole blogiarkistoa, joten postauksia täytyy selata manuaalisesti sivu kerrallaan taaksepäin. Harva lukija jaksaa tehdä niin, joten vanhat postaukset jäävät lukematta ja vaipuvat unholaan.

Tässä postauksessa opetan, esimerkiksi mitä toimintoja blogin sivupalkkiin kannattaa lisätä, jotta myös vanhat postaukset saavat huomiota. Tavoitteeksi kannattaa ottaa, että blogissa vieraileva viihtyisi sivustolla pitkään ja lukisi mahdollisimman monta postausta. Tämä viestittää hakukoneille, että sivustolla on laadukasta ja mielenkiintoista sisältöä. Näin ollen hakukoneet sijoittavat blogin ylemmäs hakutuloksissa ja blogin kävijämäärä kasvaa. Vanhojen postausten esille tuomisesta on siis hyötyä myös hakukoneoptimoinnin kannalta.


Kuva: winnond / FreeDigitalPhotos.net


Näin annat huomiota vanhoille postauksille:


Lisää blogiarkisto blogin sivupalkkiin. Blogiarkisto on lukijan kannalta tärkein työkalu vanhojen postausten lukemiseen. Sen kautta lukija pääsee selaamaan vanhoja postauksia vuoden ja kuukauden mukaan. Blogiarkistosta myös selviää, kuinka pitkään olet kirjoittanut blogiasi ja kuinka monta postausta blogissa on. Kauan olemassa ollut ja aktiivisesti päivitetty blogi vaikuttaa uskottavammalta kuin äskettäin perustettu vain muutaman postauksen sisältävä blogi. Myös pitkään blogiasi seuranneet hyötyvät blogiarkistosta, sillä he haluavat ehkä nostalgiasyistä lukea postauksiasi tietyltä ajanjaksolta.

Näytä suosituimmat tekstit blogin sivupalkissa. ”Suositut tekstit”- gadgetin lisääminen onnistuu menemällä Bloggerissa vasemman sivupalkin kautta kohtaan ”Ulkoasu” ja valitsemalla ”Lisää gadget”. Valitse listasta vaihtoehto ”Suositut tekstit” ja määritä, kuinka monta postausta haluat näyttää sivupalkissa. Voit myös määrittää, haluatko näyttää suosituimmat postaukset viimeisen viikon, kuukauden vai blogin koko historian ajalta.

Laita tekstin joukkoon linkkejä vanhoihin postauksiin. Tätä voi tehdä sekä postauksissa, välilehdillä että blogin muissa tekstiosuuksissa. Kirjoita postauksen loppuun ”Lue myös seuraavat postaukset” ja laita linkkejä vanhoihin postauksiin, kuten minä olen tehnyt tämän postauksen lopussa. Mieti, mitkä postaukset saattaisivat kiinnostaa jonkin tietyn postauksen lukeneita.

Käytä tunnisteita. Merkitse postauksiin tunnisteita ja lisää ”Tunnisteet”-gadget blogin sivupalkkiin. Tällä tavoin lukijat voivat lukea postauksia itseään kiinnostavista aiheista. Tunnisteet ovat erityisen hyödyllisiä, jos blogisi käsittelee monia eri aiheita.




Näytä useita postauksia blogin pääsivulla. Blogin asetuksissa voi määrittää, kuinka monta postausta näytetään pääsivulla. Postauksia ei kuitenkaan kannata laittaa liikaa yhdelle sivulle, etenkään jos blogi sisältää paljon kuvia, koska silloin blogi latautuu hitaasti. Noin 3–5 postausta sivua kohden on hyvä määrä.

Jaa vanhoja postauksia sosiaalisessa mediassa. Jos vanhojen postausten aiheet ovat taas ajankohtaisia ja relevantteja, voit aivan hyvin ottaa ne uudestaan esille sosiaalisessa mediassa. Jos lehdissä keskusteltaisiin tällä hetkellä esimerkiksi blogien perustamisesta, voisin suositella vuosi sitten kirjoittamaani postausta ”Miten perustaa blogi?”.

Kirjoita uusia versioita vanhoista postauksista. Tämä on hyvä menetelmä, jos kärsit postausideoiden puutteesta. Jos olet kirjoittanut esimerkiksi tutoriaalin blogiisi, mutta olet myöhemmin keksinyt paremman menetelmän, sinun kannattaa kirjoittaa päivitetty versio siitä tutoriaalista. Muista myös laittaa linkki aikaisempaan tutoriaaliin.

Tee asiapitoisia otsikoita. Älä laita monien muiden bloggaajien tapaan otsikoksi esimerkiksi päivämäärää tai biisin sanoja. Jos tämän postauksen otsikkona olisi "29/7/2015" tai "Heipsanssaa", niin kukaan ei vahingossakaan tulisi lukeneeksi tätä. Otsikon pitäisi kuvata postauksen sisältöä, jotta lukija tietää, haluaako hän lukea postauksen.


Lue myös:


6 kommenttia:

  1. Oi tämä on aivan huikee blogi! Oikea aloittelevan bloggaajan aarreaitta. kiitos todella paljon, olen tutoriaaliesi ja muiden vinkkiesi avulla päässyt (hyvin?) alkuun :)

    Silkkiturpia ja karvakuonoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! On kiva kuulla, että vinkeistäni on ollut hyötyä ja bloggaaminen on lähtenyt mukavasti käyntiin :)

      Poista
  2. Täällä aloitteleva bloggaaja kyselisi, että miten blogin "etusivulle" saa laitettua eri sivuja, niin kuin esim. tässä nuo tietoja minusta, ota yhteyttä yms.?

    VastaaPoista
  3. Vanhat vinkkipostaukset on hyvä koota aihetta käsitteleville sivuille. Tässä mun malli:

    http://belleepoquewedding.blogspot.fi

    Mitä tykkäät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, näyttää tosi hyvältä! Ihanan tunnelmallinen blogi sinulla. Oli mahtava idea laittaa kaikki DIY-ohjeet omalle välilehdelle, sillä siitä on varmasti paljon hyötyä lukijoille. Täytyy itsekin tehdä tähän blogiin vastaavanlainen luettelo vinkkipostauksista.

      Poista