perjantai 3. lokakuuta 2014

Blogikuvien hakukoneoptimointi


Tässä postauksessa tarjoan vinkkejä, joiden avulla voit tehdä blogikuvistasi Google-ystävällisempiä. Tällöin blogisi sijoittuu korkeammalle Googlen hakutuloksissa ja saat blogillesi lisää kävijöitä.

Kun hakukoneet indeksoivat blogin sisältöä, ne eivät tutki pelkkää blogitekstiä. Ne keräävät tietoa myös kuvista, tageista ja linkeistä. Esimerkiksi Google kerää nettisivuilta kaiken sellaisen tiedon, jonka se ajattelee kiinnostavan käyttäjiään.

Kuvat ovat olennainen osa mitä tahansa blogia ja jotkut blogit jopa koostuvat pelkistä kuvista. Kuvat tarjoavat lukijalle tietoa ja viihdettä. Kun bloggaaja laittaa blogiinsa kuvia, kuvat eivät tule näkyviin pelkästään blogiin, vaan myös hakukoneiden hakutuloksiin.

Bloggaajat usein unohtavat, että osa lukijoista löytää blogin esimerkiksi Googlen kuvahaun kautta. Olet varmasti itsekin mennyt monta kertaa kuvahaun kautta jollekin uudelle nettisivulle. Viisas bloggaaja tiedostaa kuvissa piilevän voimavaran ja optimoi bloginsa kuvat kävijämäärän kasvattamiseksi.


Vinkki 1: Nimeä kuvatiedostot ja lisää kuvatagien alt-attribuutteihin avainsanoja.


Hakurobotit on suunniteltu keräämään tietoa, ei tulkitsemaan sitä. Hakukoneet eivät osaa nähdä tai lukea kuvia. Tämän takia kuviin on liitettävä sanoja, jotta hakurobotit ymmärtävät kuvien sisällön. Jos kuvan nimi on ”image02194.jpg”, ei hakukone ollenkaan ymmärrä, mistä kuvassa on kyse. Vaikka kuvat olisi helppoa siirtää suoraan kamerasta blogiin, kannattaa mieluummin nähdä vähän vaivaa niiden nimeämiseen.

Otetaan vaikka sellainen esimerkki, että kirjoitat blogia kaneista. Lisäät blogiin kuvan omasta Kalle-nimisestä kanistasi ja kuvan nimi on ”Kalle.jpg”. Tällöin Google luulee, että kuva täytyy näyttää, kun joku kirjoittaa kuvahakuun ”Kalle”.  Google ei tiedä, että kyseessä on kani. Tämän takia kuvaan täytyy liittää sanoja.


Alt-attribuutin lisääminen blogikuvaan.


Avainsanojen lisääminen onnistuu klikkaamalla Bloggerissa kohtaa ”Ominaisuudet” ja ”Vaihtoehtoinen teksti”. Tähän kohtaan voit laittaa sanoja, jotka selittävät, mitä kuvassa on. Kuvaile kuvaa lyhyesti vain muutamalla relevantilla sanalla. Jos olet esimerkiksi kirjoittanut tuotearvostelun, voit kirjoittaa tuotteen nimen. Jos kyseessä on ruokaresepti, kirjoita kuvaukseen ruokalajin nimi. Tagien lisäämisessä kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja miettiä, millaisilla hakusanoilla joku voisi etsiä kyseistä kuvaa.


Vinkki 2: Lisää kuvateksti.

Kuvaan kannattaa lisätä kuvateksti, jotta selain ymmärtää, mistä kuvassa oikein on kyse. Kuvatekstien käyttäminen antaa blogille myös ammattimaisemman ilmeen.


Kuvatekstin lisääminen blogikuvaan.


Vinkki 3: Pienennä kuvakokoa.

Internetin käyttäjät ovat kärsimättömiä. Jos sivustosi latautuu hitaasti, he siirtyvät pikaisesti muualle etsimään haluamaansa tietoa. Googlen silmissä sivustosi näyttää huonolta, jos kävijät poistuvat blogistasi jo muutaman sekunnin jälkeen. Tämä viestittää Googlelle, että sivustosi ei vastaa kävijän tarpeisiin ja näin ollen Google siirtää sen alemmas hakutuloksissa.

Vaikka suuret hyvälaatuiset kuvat näyttävät hienoilta blogissa, ne eivät ole paras vaihtoehto, koska ne tekevät sivustosta raskaan ja hitaan käyttää. Nopeasti latautuvat sivustot sijoittuvat korkeammalle hakutuloksissa.
 
Voit lyhentää sivustosi latausaikaa muokkaamalla kuvien tiedostokokoja pienemmiksi. Tämä onnistuu pienentämällä kuvien tarkkuutta, muuttamalla kuvaformaattia, pakkaamalla kuvat heikentämättä niiden laatua ja rajaamalla kuvista pois tarpeettomat osat. Älä missään nimessä pienennä kuvia Bloggerin postausnäkymässä vaan tee pienentäminen aina kuvanmuokkausohjelmalla.

Jos suuret kuvat ovat sinulle ykkösprioriteetti, voit tarjota lukijoille sellaista vaihtoehtoa, että kuvaa klikkaamalla näkee kuvan suurempana. Kokeilemalla selviää, mistä lukijasi pitävät. Voit myös suoraan kysyä lukijoiden mielipidettä, minkä kokoisista kuvista he eniten pitävät.


Vinkki 4: Käytä sopivaa kuvaformaattia.

Yleisimpiä kuvaformaatteja ovat tällä hetkellä JPEG, GIF ja PNG. Lähes kaikilla kuvankäsittelyohjelmilla voi vaihtaa kuvan tiedostomuotoa.

JPEG (tai .jpg): Tarjoaa parhaan mahdollisen laadun pienimmässä mahdollisessa koossa ja on siten paras kuvamuoto blogikuviin. JPEG-kuvia voi pienentää huomattavasti ilman, että laatu kärsii.

GIF (.gif): GIF-muotoiset kuvat ovat huonolaatuisempia kuin JPEG-kuvat. Tätä muotoa käytetään lähinnä simppeleissä pikkukuvissa, jotka sisältävät vain muutamaa väriä. GIF-muoto tukee myös animaatioita. Älä ikinä käytä tätä muotoa isoissa kuvissa. Käytä GIF-formaattia vain ikoneissa, esikatselukuvissa ja muissa pienissä kuvissa.

PNG (.png): Tämä kuvamuoto kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja se on hyvä vaihtoehto GIF-kuville. PNG-muoto tukee useampia värejä kuin GIF eikä kuvien laatu heikkene uudelleen tallennusten myötä. Vaikka tämä kuvamuoto on yleinen tällä hetkellä, ei se kuitenkaan vedä vertoja JPEG-kuville. PNG-kuvien tiedostokoot ovat suuria ja niiden laatu kärsii pienentämisestä.

Tässä havainnollistava esimerkki, miten sama kuva käyttäytyy eri tiedostomuodoissa, kun kuvaa pienennetään. JPEG-muoto on selvä voittaja.



  
Kuinka korkealle blogi sijoittuu hakutuloksissa ei siis riipu pelkästään siitä, millaista asiaa postaukset sisältävät. Google arvioi blogia kokonaisuutena ja huomioi myös kuvat ja sivuston latautumisnopeuden. Kuvien optimoiminen tekee blogistasi hakukone- ja käyttäjäystävällisen ja auttaa sinua yltämään entistä suurempiin kävijämääriin.  

7 kommenttia:

  1. Hyvä tietää! Ei ollut koskaan juolahtanutkaan mieleeni, miten paljon kuvilla on merkitystä. Otan ehdottomasti käyttöön jotkut näistä vinkeistä. Ainakin alan nimeämään kuvatiedostot ja liittämään kuviin avainsanoja. Kuvakokoja ja tiedostomuotoja en luultavasti viitsi optimoida, koska blogini on tekstipainotteinen.

    P.S. Nauroin vedet silmissä tuolle edelliselle Blogihuumoria-postauksellesi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että pidit siitä postauksesta!

      Olet aivan oikeassa, ettei tekstipainotteisessa blogissa ole kuvaformaateilla paljoakaan merkitystä.

      Poista
  2. Olen kahden vuoden ajan kirjoittanut melko suosittua muotiblogia, joka sisältää lähinnä päivänasukuvia. Mitä mieltä olet, kannattaako minun muokata kaikki vanhat kuvat näiden ohjeiden mukaisiksi? Tai niinkuin että esim muokkaa kuvat jpg-kuviksi ja lisää nuo kuvatekstit ja alt-attribuutit. Hirveä homma, mutta se kai toisi blogilleni lisää kävijöitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä kieltämättä kova homma muokata kaikkien vanhojen postausten kuvat. Toisaalta kuvapainotteisessa blogissa optimoinnista on valtavasti hyötyä ja kävijämäärä kasvaisi aivan varmasti. Pohdi eri vaihtoehtoja ja mieti, mikä on sinun blogisi kannalta paras ratkaisu. Jos et viitsi muokata vanhoja postauksia, niin voithan aina tehdä sellaisen kompromissin, että optimoit tästä lähtien uusien postausten kuvat.

      Poista
  3. Hei ja kiitos loistoblogista! Olen optimoinut oman blogini kuvat juuri sinunkin mainitsemiesi ohjeiden mukaan, mutta ne eivät näy Googlen kuvahaussa lainkaan :( Tietyllä hakusanalla oma postaukseni tulee jo viidentenä, mutta ko. postauksessa olevat kuvat eivät näy kuvahaussa lainkaan! Pohjana minulla on blogger, mutta olen ostanut myös oman domainnimen. Blogini on vasta vajaan kuukauden vanha (Sisältöä olen lisännyt joka päivä) , voiko tällä olla merkitystä?

    VastaaPoista
  4. Hei ja kiitokset täältäkin todella hyvistä ja selkeistä ohjeista! Kuten yllä oleva anonyymi, minäkin olen optimoinut blogini kuvat ohjeiden mukaan. Mutta kun muokkasin tekstejä myöhemmin uudelleen ja katsoin kuvien tiedot eli klikkasin "ominaisuudet", tekstikenttä aukesi tyhjänä joka kuvassa! Eikö tallentamani "vaihtoehtoinen teksti" ollutkaan siellä enää? Mikä neuvoksi? Blogissani kuvahaulla on suuri merkitys eli minun olisi saatava optimoitua kuvat.

    VastaaPoista
  5. hyvä artikkeli, olen täysin samaa mieltä kanssanne .Myös voit suositella http://www.saleslion.fi/palvelut/verkkomainonta/

    VastaaPoista