maanantai 13. lokakuuta 2014

Eikö bloggaaminen innosta? Lue nämä 10 vinkkiä!


Blogiloman tarpeessa


Käykö sinulle koskaan niin, että haluisit kirjoittaa uuden postauksen, mutta et keksi mitään kirjoitettavaa? Tuntuuko siltä, että kaikki postausideat on jo käytetty? Toisinaan voi turhauttaa, että tuntee antaneensa kaikkensa, muttei saa itselleen mitään takaisin. Itse on vain yksi pieni bloggaaja muiden joukossa.

Tällaiset ajatukset ovat täysin luonnollisia. Välillä inspiraatio saattaa olla kokonaan kadoksissa eikä bloggaaminen huvittaisi ollenkaan. On täysin normaalia, että bloggaaja ei suhtaudu aina yhtä intohimoisesti blogiinsa. 

Pitkiä blogitaukoja kannattaa kuitenkin välttää, koska ne karkottavat lukijat. Blogitauon aikana kynnys bloggaamiseen saattaa jopa nousta ja tauon jälkeen bloggaaminen tuntuu vain entistä hankalammalta.

Kokosin tähän postaukseen kymmenen hyväksi havaittua vinkkiä, joiden avulla voi löytää uudelleen innostuksen bloggaamiseen.


Vinkkejä inspiraation löytämiseen


1. Luo blogille inspiskansio. Tee blogille oma inspiraatiokansio, joka on eräänlainen ideavarasto blogipostauksia varten. Jos kirjaat aina kaikki postausideat ja muut mieleen juolahtavat jutut talteen, et joudu ikinä kärsimään writer’s blockista (tai tässä tapauksessa blogger’s blockista). Asiat kannattaa heti kirjata muistiin ennen kuin ne unohtuvat. Itse olen luonut tätä blogia varten oman Word-tiedoston, johon luonnostelen postauksia ja kirjoittelen ylös ideoita. Postausten kirjoittaminen on helppoa, kun materiaalia on aina jonkin verran valmiina. Olen kirjoittanut tätä blogia nyt muutaman kuukauden ajan ja tiedostossa on jo valmiin gradun verran tekstiä.

2. Tee itsellesi bloggausrutiini. Päätä etukäteen vaikka tietyt viikonpäivät, jolloin julkaiset uudet postaukset. Varaa kalenteristasi aikaa kirjoittamiselle. Voit jakaa kirjoitustyön pieniin osiin monelle päivälle. Yhtenä päivänä voit esimerkiksi luonnostella postauksen ja toisena päivänä kirjoitat sen puhtaaksi. Bloggaaminen tuntuu mukavalta, kun asetat itsellesi pieniä helposti saavutettavia tavoitteita.

3. Poimi ideoita muiden blogeista. Inspiroidu muiden blogeista ja kopioi muilta bloggaajilta postausideoita. Haluaisitko esittää oman mielipiteesi johonkin uuteen ilmiöön?

4. Uudista blogiasi. Muuta ulkoasua tai profiilikuvaa tai lisää blogiisi uusia ominaisuuksia… mikä ikinä vain tekeekin blogistasi freesimmän oloisen. Jo pienet muutokset voivat innostaa sinua bloggaamaan.

5. Tarkastele blogisi tilastoja. Mistä postauksista ja aiheista lukijat ovat olleet kiinnostuneita? Millä hakusanoilla blogiin on tultu? Ovatko ihmiset etsineet blogistasi jotain sellaista, josta et ole vielä kirjoittanut? Hakusanoja tarkastelemalla voit löytää ideoita uusiin postauksiin. 

6. Pyydä lukijoita esittämään postaustoiveita. Jos et keksi yhtäkään postausideaa itse, kannattaa kysellä lukijoilta vinkkejä. Millaisista postauksista lukijat ovat pitäneet ja mistä aiheista he haluaisivat lukea lisää?

7. Unohda blogisi hetkeksi. Pidä yksi tai kaksi vapaapäivää blogista ja keskity tekemään jotain muuta. Pidä hauskaa äläkä stressaa bloggaamisesta. Uusien asioiden kokeileminen voi poikia uuden kipinän bloggaamiseen.

8. Yritä kirjoittaa vaikka väkisin. Usein kirjoittaminen sujuu helposti, kunhan vain pääsee yli aloittamisen vaikeudesta. Älä mieti, onko teksti laadukasta, vaan anna vain kaiken tulla ulos. Ota tavoitteeksi kirjoittaa vaikka 500 sanaa päivässä ihan millaista tekstiä vaan. Osa tekstistä saattaa hyvinkin olla muokkauksen jälkeen julkaisukelpoista. Mitä enemmän kirjoittaa, sitä helpompaa kirjoittaminen on. Yritä tehdä kirjoittamisesta itsellesi päivittäinen tapa.

9. Lue läpi vanhoja postauksia ja kommentteja. Blogiarkistosta saattaa hyvinkin löytyä uusi into kirjoittamiseen. Ehkä haluat kirjoittaa jostain aiheesta lisää tai tehdä jostakin vanhasta postauksesta uuden päivitetyn version. Kommenteista saattaa löytyä jonkun lukijan esittämä postaustoive, jonka olit jo ehtinyt unohtaa. Vanhojen kommenttien lukeminen myös muistuttaa siitä, että blogilla on lukijoita, jotka odottavat innolla postauksiasi.

10. Pidä postauksia varalla. Pidä aina muutamaa valmista postausta varastossa siltä varalta, että haluatkin pitää pienen loman bloggaamisesta. Tällä tavoin blogiloma tapahtuu blogin ehdoilla eivätkä lukijat pety.

2 kommenttia:

  1. Ei liity tähän postaukseen, mutta kiva blogi sinulla. Löysin sen eilen etsiessäni tietoa TradeTrackeristä. Jos saa toivoa, niin olisi mukavaa lukea muistakin kuin muoti/lifestyleblogeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi! Yritän kirjoittaa jatkossa enemmän myös muista blogilajeista.

      Poista