maanantai 20. lokakuuta 2014

Miten vaihtaa blogin nimeä tai osoitetta menettämättä lukijoita?


Suuret muutokset sisältävät aina riskejä


Jossain vaiheessa blogiuraa saattaa blogin nimen tai osoitteen vaihtaminen tulla ajankohtaiseksi. Kenties blogin nimi ei enää miellytä tai sitä yksinkertaisesti vain haluaa uudistaa blogiaan. Ehkä blogi on kehittynyt sellaiseen suuntaan, ettei nimi kuvaa enää blogin sisältöä.

Blogin nimen vaihtaminen on pelottavaa. Miten lukijat reagoivat muutokseen? Kun on tullut tunnetuksi tietyllä nimellä ja on saanut haalittua itselleen uskollisen lukijakunnan, sitä on tietysti huolissaan, että löytävätkö lukijat uuteen blogiin.

Monissa blogialustoissa nimen ja osoitteen vaihtaminen on helppoa. Bloggerissa nämä muutokset onnistuvat helposti menemällä vasemman sivupalkin kautta asetuksiin. Vaikka toimenpide on itsessään todella yksinkertainen, liittyy muutokseen myös muita työläitä työvaiheita.

Muutosta kannattaa harkita tarkkaan ja ajatella asiaa pitkällä tähtäimellä. Pidätkö uudesta nimestä vielä viidenkin vuoden päästä? Mielellään jo blogia perustettaessa kannattaisi valita sellainen nimi, jota ei tarvitse myöhemmin vaihtaa. Toisaalta mieluisan nimen keksiminen on niin vaikeaa, että sopiva nimi saattaa tulla mieleen vasta siinä vaiheessa, kun blogia on jo ehtinyt kirjoittaa pitkään.


Blogin nimen vaihtaminen saattaa poikia seuraavia ongelmia:


 • Saatat menettää lukijoita, jos et ole tiedottanut muutoksesta asianmukaisella tavalla.
 • Kirjanmerkit ja linkit blogiisi eivät toimi.
 • Joudut odottamaan, että hakurobotit indeksoivat uuden blogin.
 • Blogi saattaa sijoittua alemmas hakutuloksissa.
 • Blogin nimen vaihtaminen saattaa hämmentää lukijoita.
 • Olet luonut itsellesi vanhalla nimellä identiteetin ja nimenvaihdoksen jälkeen ihmiset eivät enää tiedä, kuka olet.
 • Kaikki sosiaalisen median palvelut eivät salli nimen vaihtamista.

Nimeä ei kannata siis vaihtaa kuin vain äärimmäisissä poikkeustapauksissa. Jos olet sitä mieltä, että muutos tekee blogistasi pitkällä tähtäimellä paremman ja hyvät puolet peittoavat muutoksen huonot puolet, niin siinä tapauksessa muutos voi olla paikallaan.


Näin valmistelet blogisi muutokseen


Tämä listaa antaa pääpiirteissään sinulle käsityksen siitä, mitä muutoksia sinun tarvitsee tehdä. Blogisi julkaisualustasta riippuen kaikki toimenpiteet eivät välttämättä ole tarpeellisia tai niitä ei suoriteta tässä tekstissä mainitulla tavalla.

Luo uusi sähköpostiosoite. Todennäköisesti haluat blogin nimellä varustetun uuden sähköpostiosoitteen, joten hanki se jo hyvissä ajoin itsellesi. Muuta uudet yhteystiedot blogiin ja ota käyttöön automaattinen edelleenlähetys vanhasta sähköpostista uuteen sähköpostiin.

Tiedota muutoksesta lukijoille. Kerro lukijoille muutoksesta heti, kun olet päättänyt toteuttaa sen. Tarkan päivämäärän mainitseminen on suositeltavaa, jotta lukijat ehtivät varautua kunnolla. Voit laittaa postausten loppuun muistutuksia, jotta lukijat muistavat vaihtaa blogin osoitteen kirjanmerkkeihinsä. Kerro lukijoille ajatuksistasi muutoksen suhteen, esimerkiksi miksi päätit vaihtaa nimeä ja tuleeko muutos vaikuttamaan blogin sisältöön.

Muuta myös sosiaalisen median profiilisi. Blogin brändäämisen kannalta on tärkeää, että myös esimerkiksi Twitter- ja Instagram-tilit ovat samannimisiä kuin blogi. Tarkista onko nimen vaihtaminen mahdollista vai täytyykö sinun luoda täysin uudet profiilit. Muista tiedottaa myös näiden profiilien kautta seuraajillesi muutoksesta.

Laita pienet yksityiskohdat kuntoon. Huolehdi, että kaikki blogissa olevat linkit ja seuraa-painikkeet ovat toimivia ja sisältävät uudet tiedot nimestä ja osoitteesta. Muistithan jo päivittää uudet tiedot Blogilistalle?

Ota käyttöön 301-uudelleenohjaus. Se kertoo hakukoneille, että blogisi on siirtynyt pysyvästi uuteen osoitteeseen. Tällä tavoin hakukoneet osaavat ohjata vanhentuneeseen osoitteeseen osoittavat linkit uudelleen oikealla sivulle.

Kerro Googlelle, että sivusto on siirtynyt uuteen osoitteeseen. Näin hakurobotit ymmärtävät indeksoida uuden blogisi nopeasti. Tämä onnistuu osoitteenmuutostyökalun avulla.

8 kommenttia:

 1. Hei,

  Voisitko vielä vääntää rautalangasta.

  Haluaisin vaihtaa blogini osoitteen nimeä vastaavaksi. Osoitteen vaihtaminen onnistuu kyllä yksinkertaisesti (Bloggerissa), mutta mitä muita toimenpiteitä se vaatii ja mitä seuraamuksia sillä on?

  Kiitos.

  t. Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit tehdä aivan hyvin niin, että vaihdat vain blogin osoitteen etkä tee mitään muuta. Joudut odottelemaan jonkin aikaa, että hakurobotit huomaavat osoitteen muuttuneen. Vanhat linkit ja kirjanmerkit blogiisi eivät enää toimi. Googlen sivuilta löytyy lisätietoa, jos haluat perehtyä tarkemmin 301-uudelleenohjaukseen ja osoitteenmuutostyökaluun.

   Poista
 2. Jos vaihdan blogiosoitetta menettääkö samalla myös seuraajat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraajat pysyvät kyllä, vaikka vaihtaisit blogisi osoitetta. Blogin siirtäminen omalle verkkotunnukselle (esim. www.natsimutsi.com) pitäisi olla täysin ongelmatonta. Jos pidät blogspot.com-päätteen osoitteessa, ei silloinkaan pitäisi olla ongelmia. Joskus Google voi kuitenkin tehdä tepposet eikä näytäkään uusia postauksia lukijoille. Tämä korjaantuu sillä, että seuraajat seuraavat sinua uudestaan.

   Poista
 3. Voiko kerran ollutta blogiosoitetta joku muu ottaa käyttöönsä? Testasin tätä niin ei ollut mahdollista. Vai onko jollakin keinolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sivustokohtaista. Bloggerissa vanha osoite vapautuu muiden bloggaajien käytettäväksi, wordpress.comissa taas ei.

   Poista
 4. Pienempänä kun olin ihastunut sekä Pullip nukkeihin että ranskaan niin laitoin mun blogin nimeksi "ma belle pullip" nyt hävettää kun haluaisin aloittaa kunnolla blogin pitämisen enkä tiedä miten vaihtaa blogin nimi. Voisitko auttaa?

  VastaaPoista
 5. Haluaisin vaihtaa blogini http://aarojuhanakustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ osoitteen muotoon http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ .
  Osaatteko auttaa?

  VastaaPoista