torstai 17. heinäkuuta 2014

10 vinkkiä parempaan blogitekstiin


Blogiteksti eroaa suuresti muista tekstilajeista. Netissä surffailevan ihmisen keskittymiskyky on valtavan tietomäärän vuoksi melko alhainen. Nettisivun avattuaan lukija päättää muutamassa sekunnissa, aikooko hän lukea tekstin läpi.

Todennäköisesti lukija ei lue tekstiä kokonaan, koska useimmiten blogitekstit lähinnä vain silmäillään läpi tärkeimpiä pointteja etsien. Tämän takia blogiteksti kannattaa muotoilla mahdollisimman helppolukuiseen muotoon.


Seuraavien vinkkien avulla parannat blogin luettavuutta ja pidät lukijan mielenkiinnon yllä:


1. Tee selkeitä otsikoita. Otsikot ovat ensimmäinen asia, jonka lukija näkee blogissa. Otsikoiden ei tarvitse olla nasevaa sanataidetta vaan niiden tehtävänä on kuvata postauksen sisältöä mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi tämän tekstin otsikkona ”10 vinkkiä parempaan blogitekstiin” on paljon parempi kuin ”Tie lukijan sydämeen vie retoriikan kautta”.

2. Älä jaarittele. Älä mieti, mitä itse haluat sanoa, vaan mitä lukijat haluavat tietää. Älä kirjoita itsellesi vaan kirjoita lukijoita varten. Lukijat on aina asetettava etusijalle.

3. Kirjoita lyhyesti ja yksinkertaisesti. Jos minun täytyisi antaa yksi ohje, miten kirjoitetaan hyvää blogitekstiä, se olisi tämä. Pidä postaukset noin 200–700 sanan mittaisina. Kappaleet eivät saa olla kahdeksaa riviä pidempiä. Kirjoita lyhyitä lauseita ja kerro yhdessä lauseessa vain yhdestä asiasta. Älä leikittele monimutkaisilla sivulauseilla ja lauserakenteilla.




4. Kirjoita blogia keskustelevaan tyyliin. Kukaan ei nukahda keskustellessaan ystävän kanssa, mutta luentoa kuunnellessa ajatukset sen sijaan karkaavat äkkiä muualle ja silmäluomet alkavat tuntua raskailta.

5. Käytä sanoja ”minä” ja ”sinä”. Näin puhuttelet lukijaa suoraan etkä puhu ihmisistä vain yleisellä tasolla. Lukijan huomioiminen pitää hänen mielenkiintoaan yllä.

6. Laita postauksen loppuun muutama kysymys lukijoille. Tällä tavoin rohkaiset lukijoita kommentoimaan ja osallistumaan keskusteluun. Monet suositut bloggaajat käyttävät juuri tätä keinoa luodakseen yhteyden lukijoihin. Postauksen lopussa saatetaan esimerkiksi kysyä, mitä lukijat tykkäävät bloggaajan asusta.

7. Kirjoita hyvää kieltä. Älä käytä hymiöitä tai sydämiä. Lukijat osaavat kyllä päätellä tekstistä, miltä sinusta tuntuu. Oikolue tekstit aina ennen julkaisemista, jotta vältät pahimmat kirjoitusvirheet. Kertaa kielioppia, jos oikeinkirjoitus ei tule selkärangasta.




8. Jaa teksti pieniin helposti luettaviin osioihin. Lisää kuvia kappaleiden väliin. Käytä esimerkiksi alaotsikoita ja luetteloita lukemisen helpottamiseksi. Lihavoi tai kursivoi tärkeimmät kohdat.

9. Kirjoita rennosti ja hauskasti. Blogitekstin ei tarvitse olla virallista ja tönkköä asiatekstiä. Et ole kirjoittamassa esseevastausta tenttipaperiin, joten mikset leikittelisi kielellä?

10. Älä laita tekstin joukkoon liikaa linkkejä. Postauksen lukeminen katkeaa joka kerta, kun lukija siirtyy linkin kautta toiselle sivulle. Käytä siis linkkejä harkiten ja mieti, ovatko linkit aivan välttämättömiä.


3 kommenttia:

  1. Mielestäni mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ne (yleensä naiivit) kysymykset postauksen lopussa.

    VastaaPoista
  2. Pääosin hyviä pointseja! Uskoa hyvään tulevaisuuteen lisää se, että joku vielä kiinnittää huomiota kielenkäytön laatuun ja muuhun hygienaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit! Jo pienellä vaivannäöllä voi kirjoittaa paljon laadukkaampaa tekstiä.

      Poista