perjantai 11. heinäkuuta 2014

Blogimokia


Bloggaamisessa pienilläkin asioilla on merkitystä. Blogien määrä kasvaa jatkuvasti, joten lukijoilla on entistä enemmän valinnanvaraa. Näin ollen jos joku blogi ei enää miellytä, lukijan on helppoa lopettaa blogin seuraaminen ja siirtyä muiden vastaavanlaisten blogien puoleen.

Mikä blogeissa sitten ärsyttää niin kovasti, että lukemisen haluaa lopettaa? Vältä ainakin seuraavia mokia, jotta et karkota lukijoita ja anna itsestäsi huonoa kuvaa:

Pitkät blogitauot. Pitkät tauot viestittivät lukijalle, ettei bloggaaminen enää kiinnosta sinua. Eipä sen jälkeen enää lukijoitakaan kiinnosta blogin seuraaminen. Pahinta on, jos postaukset koostuvat jatkuvasta selittelystä ja lupauksista tsempata blogin pitämisessä. Älä vetoa kiireeseen tai anna tyhjiä lupauksia. Jos jotakin haluaa tehdä, sille löytää kyllä aikaa.
Epäsäännöllinen postaustahti. Säännöllisyys ja lukijamäärä kulkevat käsikädessä. Jos bloggaat säännöllisesti, ihmiset vierailevat blogissa säännöllisesti. Jos bloggaat epäsäännöllisesti, on turha odottaa säännöllisiä kävijöitä.

Kirjoitusvirheet. Ei, kirjoitusvirheet eivät ole synonyymi persoonalliselle kirjoitustyylille! Ne vain antavat bloggaajasta juntin kuvan. Yhdyssanasääntöjen ja pilkuttamisen kertaaminen vie vain viisi minuuttia. Mikä siinä on niin vaikeaa? Lue teksti edes kerran läpi ennen julkaisemista, niin vältät pahimmat virheet.
Bloggaaja ei vastaa kommentteihin. Tämä viestittää lukijoille, että bloggaaja on itsekeskeinen eikä arvosta lukijoita. Vuorovaikutteisuus on yksi bloggaamisen parhaista puolista, joten on hölmöä olla hyödyntämättä sitä.

Bloggaaja ei pidä lupauksiaan. Jos lupaat vastata kommentteihin illemmalla tai tehdä seuraavana päivänä postauksen aiheesta X, niin pidä lupauksesi. Muuten annat itsestäsi epäluotettavan kuvan. Kukaan ei pidä epäluotettavista ihmisistä.

Yksitoikkoisuus. Älä laita blogiin kymmentä kuvaa samasta asiasta. Monet muotibloggaajat esimerkiksi laittavat samasta asusta monta kuvaa, jotka kaikki on otettu edestäpäin. Kaikissa kuvissa on samat ilmeet ja poseeraukset. Miksei mieluummin ottaisi yhden kuvan edestä, yhden sivulta ja yhden takaa? Tämän ei pitäisi olla rakettitiedettä.

Liika mainostaminen. Älä hukuta blogiasi mainospostauksiin ja nettikauppakollaaseihin. Ne ovat vähäisissä määrin okei, mutta liika on liikaa. 

Sopulimaisuus. Kukaan ei halua lukea blogia, joka ei tarjoa mitään uutta. Älä kopioi muita bloggaajia vaan ole rohkeasti erilainen. Räväkkyys ja kaavojen rikkominen tuovat blogille julkisuutta ja lisää lukijoita.
Pinnallisuus. Monet suosituista blogeista rakentuvat pitkälti shoppailun ja kuluttamisen ihannointiin. Materialistinen bloggaaja antaa itsestään helposti tyhjäpäisen kuvan, mistä voi olla haittaa myöhemmin tulevaisuudessa. Vaikka kirjoittaisi muotiblogia, voi silti itsestään antaa fiksun kuvan. Julkisessa blogissa ei kannata esimerkiksi kertoa, ettei seuraa uutisia tai ole kiinnostunut politiikasta. Hölmöt möläytykset voivat säilyä netissä ikuisesti ja niitä saatetaan käyttää myöhemmin bloggaajaa vastaan.

Tekijänoikeusrikokset. Monet bloggaajat rikkovat tekijänoikeuslakia laittaessaan blogiin kuvia ilman lupaa ja lähdemerkintää. Jos blogiin lisää muita kuin itse ottamia kuvia, täytyy kuvalähde aina mainita. Lähteeksi ei riitä, että kertoo löytäneensä kuvan Googlesta. Lisäksi on varmistettava, että kuvaa saa ylipäänsä käyttää omiin tarkoituksiin. Lainattujen kuvien lähdettä ei tarvitse mainita siinä tapauksessa, jos kuva on ostettu esimerkiksi kuvapankista ja samalla on maksettu oikeudesta käyttää kuvaa ilman lähteen merkitsemistä. On parempi maksaa muutama euro kuvan käyttöoikeudesta, kuin maksaa useita satoja tai tuhansia euroja korvausta tekijänoikeusrikkomuksesta.

Lukijoiden kalastelu keskustelupalstoilta. Älä mainosta blogiasi ja kehuskele itseäsi netin vauvapalstoilla, jotta et vaikuta tyrkyltä. Pahimmassa tapauksessa saatat olla kirjautuneena vielä omilla tunnuksillasi ja kaikki huomaavat, että se olet sinä. Tietyissä tapauksissa on kuitenkin hyvä linkittää omaa blogiaan. Jos netissä esimerkiksi keskustellaan jostakin ongelmasta, johon olet keksinyt blogissasi ratkaisun, on mukava teko laittaa linkki postaukseen.

(Tein postauksen kuvat imgflip.com-sivuston meemigeneraattorilla.)1 kommentti:

  1. Ah. Kiitos! Tajuan, että tämä on vanha postaus, mutta pätee edelleen. On todella hämmentävää, miten moni bloggaaja lankeaa parhaassa tapauksessa todella moneen näistä, vaikka nämä ei todellakaan ole rakettitiedettä. Tarvii vain ymmärtää hieman lukijaa sekä välittää (esim. oikeinkirjoituksesta.

    VastaaPoista