sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Mikä tekee blogista hyvän?


Bloggaaja haluaa luonnollisesti tehdä blogistaan niin hyvän, kuin vain on mahdollista. Mitä laadukkaampi blogi on, sitä enemmän se saa lukijoita. Ja mitä suurempi kävijämäärä blogilla on, sitä enemmän bloggaaja tienaa rahaa. Kokosin tähän postaukseen piirteitä, jotka erottavat hyvät blogit huonoista.


Kuva: jesadaphorn / FreeDigitalPhotos.net


Hyvän blogin ominaisuuksia

Esteettisyys. Ulkoasu on miellyttävä ja blogi on helposti navigoitava. Älä ärsytä lukijaa ponnahdusikkunoilla tai kirkkailla neonväreillä. Lisää blogiin vain hyvällä kameralla otettuja laatukuvia.

Sopivan mittaiset postaukset. Pidä postaukset kohtuullisen pituisina. Noin 200–800 sanaa on hyvä nyrkkisääntö postauksen pituudeksi. Liian lyhyet tekstit eivät sisällä tarpeeksi tietoa ja liian pitkät taas eivät houkuttele lukemaan. Blogin luettavuutta voi parantaa esimerkiksi kuvien, luetteloiden ja alaotsikoiden avulla. Hyvän muotoilun ansiosta lukija jaksaa lukea tekstin loppuun.

Teksti on helppolukuista. Kirjoita kieliopillisesti hyvää tekstiä. Kertaa kielioppia, jos pilkkusäännöt ovat unohtuneet. Huolehdi, että yksi postaus käsittelee vain yhtä asiaa eikä poukkoile muihin aiheisiin. Lukijat eivät ehkä ymmärrä sekavaa ajatuksenkulkua. Oikolue teksti ennen julkaisemista.

Sisältö on laadukasta. Sisältö on se, jonka perässä lukijat tulevat blogiin. Vaikka kaikki muut asiat bloggaamisessa menisivät mönkään, voi blogi silti menestyä, jos sisältö on kohdillaan.

Tieto on ajantasaista. Lue aika ajoin vanhoja postauksia läpi ja tarkista, etteivät ne sisällä vanhentunutta tietoa. Tarkista myös, että kaikki linkit toimivat vanhoissakin postauksissa.

Uusia postauksia tulee lähes päivittäin. Päivitä blogia mahdollisimman usein. Pitkät postaustauot karkottavat lukijat. Pyri päivittämään blogia vähintään muutama kerta viikossa. Älä tee blogin päivittämisestä kuitenkaan itseisarvoa. Laatupostaus kerran viikossa on parempi kuin päivittäinen höttösisältö.

Bloggaaja vastaa kommentteihin. Arvosta lukijoiden antamaa palautetta. Opettele vastaanottamaan myös negatiivista palautetta, vaikka sen saaminen onkin turhauttavaa. Kuuntele lukijoiden neuvoja ja mieti, miten voisit tehdä blogista entistä paremman.   

Humoristinen kirjoitustyyli. Yritä hauskuuttaa lukijaa. Hyvä bloggaaja saa vaikeatkin asiat vaikuttamaan helpoilta. Vaikka blogisi tarkoitus olisikin pureutua yhteiskunnan epäkohtiin, yritä tehdä blogista lukijaa viihdyttävä, jotta lukijan mielenkiinto säilyy.

Ei sisällä liikaa mainoksia. Älä täytä blogia tuote-esittelyillä, nettikauppakollaaseilla ja liiallisilla mainoksilla. Ne antavat bloggaajasta rahanahneen vaikutelman.

Blogi tarjoaa uutta tietoa. Älä toista samoja asioita, jotka lukija on kuullut jo kymmeneen kertaan. Tarjoa lukijoille lisäarvoa. He käyttävät arvokasta aikaansa blogisi lukemiseen, joten sinun täytyy vastineeksi antaa heille jotakin arvokasta.

Asiallisuus. Hyvä bloggaaja on avoin ja rehellinen, mutta tietää rajansa. Netissä ei kannata avautua liikaa omasta elämästään, koska teksti voi säilyä netissä ikuisesti. Kirjoita blogia hyvällä maulla. Älä kritisoi muita ihmisiä blogissa tai toimi muutoin tökerösti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti