keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Täydellistä postausta metsästämässä


Liiallinen perfektionismi koituu bloggaajan kohtaloksi


Yleensä bloggaajat asettavat itselleen tavoitteeksi jonkin tietyn postaustahdin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi päivittää blogia kaksi kertaa viikossa. Sisällön suhteen taitaa kaikilla olla tavoitteena tuottaa mahdollisimman laadukasta ja kaikenkattavaa blogitekstiä.

Välillä blogia kirjoittaessa tulee aivan mieletön writer’s block. Ajatukset on vaikeaa pakata postauksen muotoon. Pää lyö tyhjää, vaikka postausidea olisi valmiina ja tarvitsisi vain kirjoittaa. Ainakin itselläni postausideoita riittäisi loputtomiin. Ongelmana on juurikin se, että kirjoittaminen tuntuu hankalalta, kun blogitekstille on asettanut niin kovia vaatimuksia. 

Itselleen on asettanut niin kovat paineet ja tavoitteet tekstin laadun suhteen, ettei mikään teksti tunnu riittävän hyvältä. Liialliset paineet tyrehdyttävät tekstin tuottamisen kokonaan.

Bloggaajan kannattaa unohtaa perfektionismi, koska blogipostauksen ei tarvitse olla täydellinen. Hyvä riittää.

Hyvän blogipostauksen kirjoittaminen on palkitsevaa ja motivoivaa. Täydellisen blogitekstin tavoitteleminen sen sijaan on niin kuluttavaa ja turhauttavaa, että se on pelkkää ajanhukkaa.  

Noudata seuraavia vinkkejä:


Päivitä useammin. Älä vatvo yhtä postausta montaa päivää vaan siirry eteenpäin. Tekstiä ei kannata hioa loputtomiin. Julkaise teksti, kun se on riittävän hyvä.

Kirjoita lyhyempiä postauksia. Jokaisen postauksen ei tarvitse olla monien satojen sanojen mittainen. Lyhyempikin riittää. Oikeastaan lukijat ovat tyytyväisempiä saadessaan lukea päivittäin lyhyen postauksen kuin kerran viikossa tuhannen sanan mittaisen vuodatuksen. Lukija lykkää ylipitkän postauksen lukemista sellaiseen ajankohtaan, jolloin on enemmän aikaa lukemiselle. Sellaista ajankohtaa ei tule ehkä ollenkaan tai teksti unohtuu. Lyhyen tekstin taas ehtii lukemaan heti siltä istumalta.

Pidä aina mukanasi muistiinpanovälineitä. Kirjoita asiat heti muistiin, kun ne juolahtavat mieleen. Tällä tavalla sinulla on jo paljon materiaalia valmiina, kun alat kirjoittaa postausta.

Älä yritä kirjoittaa heti valmista tekstiä. Kun aloitat blogipostauksen kirjoittamisen, kirjoita ensin ylös ihan kaikki ajatukset, mitä aiheeseen liittyen tulee mieleen. Tämän ”sanaoksennus”-vaiheen jälkeen tarvitsee vain järjestellä lauseet ajatuskokonaisuuksiksi, viimeistellä teksti, ja postaus on valmis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti