torstai 17. heinäkuuta 2014

Miksi bloggaamalla ei saisi ansaita rahaa?


Suomessa bloggaamalla tienaaviin ihmisiin suhtaudutaan hyvin negatiivisesti. Usein kuulee ihmisten ihmettelevän, että joku tienaa elantonsa ”laittamalla nettiin kuvia kanasalaateista ja hooetämmän rääsyistä”. Mikä etenkin muotiblogilla tienaamisessa oikein ärsyttää niin paljon? Ja miksi ihmeessä bloggaajan tulot ovat jollain tavalla muilta ihmisiltä pois?

Käsittääkseni blogilla tienaaminen ärsyttää ihmisiä etenkin siksi, että bloggaaminen vaikuttaa niin helpolta. Bloggaajan elämä näyttää lukijan silmissä pelkältä pintaliidolta kahviloita ja vaatekauppoja kierrellen. Starbucks-kahvittelun lomassa bloggaaja lisää muutaman kuvan shoppailusaldostaan blogiin uusimmalla iPhonella. Osa lukijoista ihastelee tällaista elämäntyyliä, osa kadehtii ja osa vastustaa.

Muotibloggaajat ovat ikään kuin muodostaneet aivan uudenlaisen sosiaaliluokan, joka viettää ikuista vapaa-aikaa ja esittelee luksuselämäänsä valtaväestölle, jolla ei ole varaa tai aikaa moisiin ylellisyyksiin. Monia ihmisiä tällainen touhu ärsyttää, mutta bloggaajaa ei hetkauta kateellisten mielipiteet, koska ”haters gonna hate”.

Okei, myönnetään, että kaikki bloggaajat eivät ole samanlaisia kuin edellä mainitut. Bloggaajien joukossa on myös aivan tavallisia ihmisiä. Muoti- ja lifestyle-blogit eivät myöskään ole ainoat blogigenret. Ne vain sattuvat olemaan eniten esillä mediassa, koska niillä on eniten lukijoita. Muoti- ja lifestyle-bloggaajien tulot myös herättävät eniten närkästystä, koska bloggaajat tuntuvat tienaavan rahaa pelkällä sisältököyhällä pinnallisella hömpällä.




Mielestäni vihamielinen suhtautuminen blogilla tienaamiseen johtuu ainakin osittain suomalaisesta kulttuurista. Suomessa tuntuu, että ainoastaan jääkiekkoilijat ja formulakuskit ovat kansan mielestä oikeutettuja suuriin tuloihin. Lääkärit, lakimiehet ja diplomi-insinöörit tulevat heti toisena perässä. Jos tavallinen tallaaja keksii keinon tienata itselleen sivutuloja, on hän varmasti käyttänyt kepulikonsteja rahojen hankkimiseksi, mikä on tietysti muilta ihmisiltä pois. Kaikkien pitää aina olla niin pirun tasapäisiä, ettei vain yksinkertaisesti voi olla mahdollista, että joku onnistuu tienaamaan kirjoittelemalla nettiin juttuja hiusten kihartamisesta.

Todellisuudessa helppous on kuitenkin hyvin kaukana bloggaajan työstä. Blogissa näkyvä työn tulos on vain jäävuoren huippu. Lukijalle välittyy yleensä vain pieni pintaraapaisu siitä työstä, jonka bloggaaja tekee yhtä postausta varten. Kun bloggaaja postaa pari kuvaa asustaan ja kuvailee päiväänsä muutamalla sadalla sanalla, voi lukija ajatella, että aikaa bloggaamiseen on käytetty suurin piirtein saman verran kuin Facebook-päivityksen tekemiseen. Ehkä joidenkin todella aikaansaavien bloggaajien kohdalla asia voikin olla näin, mutta suurimmalle osalle bloggaajista blogin kirjoittaminen käy kovasta työstä.

Miksi bloggaaminen sitten on niin työlästä? Ensinnäkin, monet bloggaajat ovat perustaneet yrityksen blogiaan varten. Yrittäjyys tuo aina mukanaan omat murheensa veroilmoitusten tekemisestä kirjanpitoon ja yrittäjän eläkevakuutusmaksuihin. Toiseksi, bloggaaminen tuo mukanaan luovan työn haasteet. Mitä jos ei keksi mistä kirjoittaa? Mitä jos tekstiä ei synny, vaikka kuinka yrittäisi? Bloggaaja ei voi kuitenkaan siirtyä lomavaihteelle silloin, kun ideat ovat hukassa tai kun bloggaaminen ei huvita. Bloggaajalla ei itse asiassa ole koskaan lomaa, koska blogia on pakko päivittää säännöllisesti, jotta se pysyy pinnalla. Lukijat kaikkoavat äkkiä, jos bloggaaja pitää taukoja kirjoittamisesta.

Kolmas syy siihen, miksi bloggaaminen on raskasta työtä, on sen mukana tuoma julkisuus. Julkisuus tuo mukanaan monia negatiivisia asioita. Miltä sinusta tuntuisi olla nettikiusaamisen kohde? Miltä sinusta tuntuisi, kun herneen nenäänsä vetäissyt lukija soittaisi työpaikallesi ja kertoisi työnantajallesi perättömiä valheita sinusta? Bloggaajan täytyy olla todella tarkka vetäessään rajaa työnsä ja oman yksityisyytensä välille, jotta välttyy ikäviltä tilanteilta. Rajan vetäminen on todella hankalaa etenkin silloin, kun blogi kertoo omasta elämästä.

Kirjoittamisen lisäksi bloggaajan täytyy osata valokuvata, muokata kuvia ja säätää blogin ulkoasua. Myös yhteistyökumppaneiden kanssa asioiminen on aikaa vievää. Tähän päälle kun vielä ynnää kommentteihin ja sähköposteihin vastaamiseen, saa bloggaamiseen kulumaan äkkiseltään paljon enemmän kuin perinteisen työpäivän verran aikaa. Jossakin välissä pitäisi vielä elää sitä kuuluisaa elämääkin, jotta olisi jotain, josta voisi kirjoittaa.




Mielestäni on täysin oikeutettua, että bloggaaja saa rahaa vastineeksi blogille uhraamastaan ajasta, koska hän käyttää vapaaehtoisesti monta kymmentä tuntia viikossa blogin kirjoittamiseen. Tässä kohtaa blogilla tienaamisen vastustajat käyttävät yleensä verukkeena, että blogin pitäminen on nimenomaan harrastuksen luontoista vapaaehtoistoimintaa. Eihän lahjan antajakaan saa odottaa itselleen vastalahjaa. Blogia kirjoitetaan vain sen vuoksi, että suhtaudutaan intohimoisesti jotakin aihetta kohtaan, joten rahavastineen odottaminen on kaksinaamaista. Mielestäni tämä perustelu on aivan käsittämätön. Tätä periaatetta noudattamalla kukaan intohimoammatissaan toimiva ei saisi tienata rahaa, jos vain epämiellyttävästä työstä voitaisiin maksaa palkkaa.

Itse olen sitä mieltä, että kateudessa rypemisen sijasta kannattaisi pohtia, voisiko itse tienata samalla tavalla rahaa. Esimerkiksi juuri bloggaaminen on ihan jokaisen ihmisen ulottuvilla oleva keino tienata rahaa. Kuka tahansa voi blogata, koska blogin kirjoittaminen ei edellytä minkäänlaisia erityistaitoja. Kukaan ei luonnollisesti ole täydellinen bloggaaja heti kättelyssä, mutta matkan varrella oppii paremmaksi.


Mitä mieltä sinä olet? Ärsyttääkö sinua blogilla tienaaminen? Ovatko muotibloggaajat ansainneet tulonsa? Kommentoi!

7 kommenttia:

  1. Blogilla tienaaminen tuntuu olevan nykyään todella tulenarka puheenaihe. Ihmettelen suuresti, millä bloggaajat rahoittavat elämäntyylinsä. Jotenkin se yhtälö ei vaan toimi, että parin tonnin kuukausituloilla asutaan Helsingin keskustassa ja shoppaillaan pilvin pimein merkkivaatteita ja matkaillaan joka kuukausi ulkomailla. Tiedä sitten, onko kaikilla bloggaajilla rikkaat vanhemmat tai rikas mies, kun otsallaankin näkee, ettei bloggaajan omat tulot voi mitenkään riittää sellaiseen luksukseen. Epäilen vahvasti, että bloggaajat salaavat suuren osan tuloistaan verottajalta, koska heidän ammatissaan se on helppoa. Verottaja ei ehkä osaa/tajua puuttua asiaan, koska ala on vielä suhteellisen uusi Suomessa.

    VastaaPoista
  2. Olisi hyvä, jos bloggaajat itse avaisivat aihetta. Touhu nimittäin näyttää lukijan silmissä tosi epäilyttävältä! Mistä se raha oikein tulee??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin tehdä piakkoin postauksen aiheesta, että mistä blogista saatavat tulot muodostuvat.

      Bloggaajat eivät luonnollisesti voi paljoa avautua blogituloistaan ihan jo salassapitovelvollisuuden takia, joka yhteistyösopimuksiin liittyy.

      Poista
  3. Mielestäni bloggaajat ovat täysin oikeutettuja myös tienaamaan tuotoksellaan, on outoa että niin ei saisi tehdä – ihmetelläänkö vaikkapa suositun kirjailijan saamaa palkkiota tuotoksestaan? Monet rahalähteitä ihmettelevät lukijat unohtavat, että blogi on vain osa bloggaajan elämää – melkein kaikki ovat myös ihan oikeassa päivätyössä ja tienaavat normaalia palkkaa, miksi ammattia ja palkkatuloja tulisi avata lukijoille?

    Itse bloggaajana en halua kertoa ammattiani tai työnantajaani jo aivan tietosuojasyistä. Tuntuu erikoiselta että lukijat haluavat bloggaajan paljastavan itsestään ihan kaiken aina palkkanauhaa myöten. Moni kokee että jos on kertonut itsestään jotain, ei mitään asioita saisi enää pitää pimennossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa. On jännittävä ilmiö, miten lukijat ajattelevat, että bloggaajan pitäisi selitellä tulojaan. Luulisin sen ainakin osittain johtuvan siitä, että lukijat eivät ymmärrä, mistä bloggaaja saa palkkansa. Siis sellainen bloggaaja, joka ei blogin ohella tee muita töitä.

      Olen miettinyt myös sitä, että ovathan ihmiset kiinnostuneita myös tuttaviensa, naapureidensa ym. palkoista. Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka näyttäisivät kuluttavan enemmän rahaa kuin tienaavat, mutta eihän heidän tuloistaan kehtaa kysyä. Itsekseen vain pohditaan, että tutun on täytynyt periä rahaa tai voittaa lotossa, kun oli taas varaa uuteen autoon. Bloggaajilta sen sijaan kehdataan tivata selvitystä tuloista, koska anonyymiyden taakse on helppo piiloutua.

      Poista
  4. Blogilla tienaamisessa ei ole mitään pahaa. Niinkuin kirjoitat, ahkerasti päivittävät ja laadukkaita ottamiaan kuvia käyttävät tekevät paljon työtä yhden postauksen eteen. Lisäksi kaikki muu blogin taustatoiminta. Mutta kyllä kovasti ihmettelen blogeja jotka tuntuvat sisällöltään heppoiselta ja kuvitukseltaan yksitoikkoiselta ja ovat kuitenkin hyvinkin suosittuja. En kadehdi heidän tienistejään mutta ihmettelen blogin suosiota. Mikä niissä vetää puoleensa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ihmettelen usein itsekin, että miten tuollaiset blogit voivat olla suosittuja. Veikkaisin, että bloggaajan persoona vetää lukijoita puoleensa. Itsekin seuraan muutamia "huonolaatuisia" blogeja vain siksi, että olen kiinnostunut bloggaajan elämästä.

      Poista