tiistai 8. heinäkuuta 2014

Miten tehdä blogista suosittu?


Blogin perustaminen on helppoa, mutta lukijoiden saaminen onkin sitten asia erikseen. Bloggaajia yleisesti askarruttava ongelma on, miten blogista voi tehdä suositun. Tässä artikkelissa kerron vinkkini, miten blogin saa menestymään.

1. Valitse ja rajaa blogin aihe hyvin. Blogia voi kirjoittaa aivan mistä tahansa aiheesta. Tärkeintä on, että itse suhtautuu aiheeseen intohimoisesti. Harrastatko jotain sellaista, josta sinulla olisi jotain sanottavaa? Blogin aiheen ei tarvitse olla mitenkään erityisen omaperäinen. Voit aivan hyvin perustaa vaikka uuden lifestyle- tai muotiblogin, vaikka niitä on jo tuhansia Suomessa. Blogin idea voi siis olla vanha, kunhan sinä teet jotain eri tavalla ja tuot omalla persoonallasi blogiin jotain sellaista, jota muut blogit eivät tarjoa. Mieti, mitä puutteita nykyisissä samaa aihetta käsittelevissä blogeissa on ja mitä sinä voisit tehdä paremmin.

2. Määrittele lukijasi. Blogin aiheen tulisi vedota moniin lukijoihin. Siksi kannattaa valita sellainen aihe, jonka olettaisi kiinnostavan mahdollisimman monia ihmisiä. Blogin aihe ei saa olla liian laaja eikä myöskään liian suppea. Jos pitää suomenkielistä blogia, jossa vertailee erilaisia kynsisaksia, ei voi odottaa suuria kävijämääriä. Sen sijaan esimerkiksi miehille suunnattu kosmetiikkablogi voisi saada lukijoita, koska etenkin miesten ihonhoito on jatkuvasti yleistymässä. Blogimaailmassa on aukko sellaiselle blogille, jossa vertaillaan miehille suunnattuja kauneudenhoitotuotteita ja jaetaan vaikkapa vinkkejä hiustenmuotoiluun.


Kuva: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net


3. Tuota lisäarvoa lukijoille. Hyvä sisältö takaa suuren kävijämäärän. Blogin täytyy parantaa lukijan elämää jollain tavalla ja tarjota sellaista tietoa, jota ei muualta löydy. Tekstin pitää olla mukaansa tempaavaa, joten ole omaperäinen ja kiinnostava. Etsi vastaus johonkin ihmisiä askarruttavaan kysymykseen tai yritä saada lukija nauramaan tai itkemään. Blogitekstillä pitää olla joko korkea informatiivinen arvo tai vaihtoehtoisesti tekstin täytyy vedota lukijan tunteisiin.

4. Päivitä blogia usein. On erinomaista, jos pystyt tuottamaan sisältöä blogiin päivittäin. Muista kuitenkin, että laatu on tärkeintä. Mahdollisimman usein päivittämisestä ei kannata tehdä itseisarvoa. Kirjoita mieluummin laadukkaita postauksia vain muutaman kerran viikossa, jos tekstin laatu kärsii nopeammasta postaustahdista. Älä kuitenkaan pidä pitkiä bloggaustaukoja, koska pitkät tauot karkottavat lukijat.5. Muotoile blogista helposti luettava. Suurin osa lukijoista vain silmäilee tekstin läpi, joten teksti ei saa näyttää pitkältä ja yksitoikkoiselta. Pidä kappaleet lyhyinä ja vaihtele niiden pituutta. Tärkeimmät kohdat kannattaa lihavoida. Lisäksi blogin lukemista voi helpottaa…
 • alaotsikoilla
 • luetteloilla
 • kuvilla
 • videoilla
 • numeroiduilla kappaleilla
 • sisennetyillä lainauksilla


6. Tee asiapitoisia otsikoita. Blogin kirjoittamisessa ei päde samat säännöt kuin muissa tekstilajeissa. Lehtiartikkeleissa parhaat otsikot ovat luovia ja sensaatiohakuisia, mutta blogitekstissä otsikon tehtävä on kuvata mahdollisimman hyvin postauksen sisältöä. Lukijat tulevat blogiin yleensä hakukoneiden kautta etsiessään jotakin hyvin spesifiä tietoa. Lukija ei lue blogitekstiä, jos hän ei usko otsikon perusteella saavansa vastausta kysymykseensä. Esimerkiksi tämän tekstin otsikkona ”Miten perustaa suosittu blogi?” on paljon hakukone- ja lukijaystävällisempi kuin ”Matka blogosfäärin kirkkaimmaksi tähdeksi”.

7. Ole osa blogiyhteisöä. Bloggaajana olet vuorovaikutuksessa lukijoiden ja muiden bloggaajien kanssa. Kannusta lukijoita antamaan palautetta ja vastaa kommentteihin ahkerasti. Lisää blogisi sivupalkkiin lista blogeista, joita seuraat itse (Bloggerissa toiminnolla Lisää gadget à Blogiluettelo). Näin muut bloggaajat huomaavat sinut, kun he näkevät, että heidän blogiinsa on tultu sinun blogisi kautta. He saattavat vastavuoroisesti alkaa seuraamaan sinun blogiasi ja linkittää blogisi omaan blogiluetteloonsa, mikä tietää aina lisää lukijoita.


Kuva: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net


8. Markkinoi blogiasi. Alkuun voit jakaa postauksia ystävillesi vaikka Facebookin kautta. Toinen erinomainen tapa saada blogille näkyvyyttä on saada joku tunnetumpi bloggaaja mainostamaan blogia. Voit myös linkittää blogiasi sivuille, joilta voisit odottaa saavasi lukijoita. Jos olet blogipostauksessa vastannut johonkin monia askarruttavaan kysymykseen, voit linkittää blogitekstisi sellaiseen nettikeskusteluun, jossa keskustellaan juuri siitä ongelmasta. Linkittämisen kanssa pitää olla varovainen, koska liika linkittäminen voi saada bloggaajan vaikuttamaan tyrkyltä. Linkitä vähäisesti ja hyvällä maulla.

9. Tee blogista Google-ystävällinen. Olet varmasti kuullut termin "hakukoneoptimointi" jo aikaisemmin. Se tarkoittaa blogin kirjoittamista siten, että blogi sijoittuu mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Google näyttää ensimmäisinä kaikkein relevanteimmat hakutulokset, joiden se ajattelee tarjoavan hakijalle tämän etsimää tietoa. Jo vähäisestä hakukoneoptimoinnin osaamisesta on hyötyä bloggaamisessa. Optimointia ei kuitenkaan kannata viedä liiallisuuksiin, koska sen periaatteet muuttuvat jatkuvasti Googlen muuttaessa algoritmejaan. Joitakin hakukoneoptimoinnin periaatteita kannattaa kuitenkin huomioida. Laadun takaamiseksi kannattaa kirjoittaa vähintään 250 sanan mittaisia tekstejä. Älä kirjoita sanahöttöä vaan korkealaatuista asiatekstiä.

10. Arvosta lukijoitasi. Tarkkaile millainen teksti miellyttää lukijoita. Google Analyticsin avulla näet, millaiset aiheet kiinnostavat lukijoita ja miten kävijät toimivat blogissa. Tietoja hyödyntämällä voit tehdä blogista entistä paremman ja tuottaa lisää lukijoita kiinnostavaa tekstiä. Heti alussa kannattaa opetella arvostamaan lukijoita ja heiltä saatua palautetta. Älä ota lukijoiden antamaa negatiivista palautetta hyökkäyksenä persoonaasi kohtaan, vaan opettele hyödyntämään sitä tehdäksesi blogista entistä paremman.16 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Vaikka monesti vastaavia onkin tullut vastaan niin näitä on aina hyvä palautella mieleen. :)

  VastaaPoista
 2. Tosi mielenkiintoinen blogi löytyy paljon kaikkea hyödyllistä. Aloittelevana bloggaajana koitan imeä kaiken tiedon itseeni! :)

  18 / Espanja --> palmujenmaassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Oli erinomainen teksti ja hei käykääs kattoon mun blogi!
  Sen löydät mun profiilista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kivannäköinen blogi sinulla, hienoja kuvia!

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus! Täälä myös juuri aloittanut bloggaaja. Olen vielä vähän niin sanotusti kujalla, mutta kysymykseni liittyy blogin kävijämääriin päivässä. Mihin määrään tulisi aloittelevan bloggarin tähdätä? Onko tärkeämpää saada seuraajia vai kävijöitä sivulle?

  VastaaPoista
 5. Ihanaa miten helppoa oli löytää neuvoja bloggaukseen. Aloittelen itsekin vasta, ja tämän sivun apuja tarvitaan vielä :)

  ohessa luomani blogisivustot,
  http://www.menaiset.fi/blogit/novelleja_ja_muita_sepustuksia_paivan_piristykseksi

  http://howmanytimesblog.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Kiitos näistä vinkeistä!
  Itse aloittelen myös
  http://isanjamiehenelamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkeistä!Tästä oli hyötyä :)
  https://catherinweb.wordpress.com/

  VastaaPoista
 8. Blogistasi on löytynyt hyviä vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle, kiitos siitä! 😊

  rakkaudestahyvinvointiin.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Mä olen pohtinut blogin perustamista pitkään,tykännyt aina kirjoitella paljon päiväkirjaa jne.
  Eilen sitten sain blogin aikaiseksi,löytyy nimellä Unensieppaajat.blogspot.fi
  Saa tulla mieluusti lukemaan ja seurailemaan.😊

  VastaaPoista